Путин сутра потписује приступање четири територије Русији; Зеленски: Одговорићемо оштро

ГС/Агенције
Рат у Украјини улази у 218. дан
Foto: Риа Новости | Рат у Украјини улази у 218. дан

КИЈЕВ, МОСКВА- Рат у Украјини улази у 218. дан. Након што су се становници четири украјинске области изјаснили за уједињење са Русијом, очекује се да Владимир Путин призна резултате референдума. Не признају их Кијев, Вашингтон, ЕУ, НАТО и УН и сматрају да Русији треба ускратити чланство у Савјету безбједности. ЕК предлаже осми пакет санкција. Москва тражи хитну сједницу СБ УН због Сјеверног тока.

20.30 - Путин: Саботажа гасовода је чин међународног тероризма

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је "саботажа без преседана" гасовода Сjеверни ток "чин међународног тероризма", саопштио је Кремљ.

Путин је то рекао у телефонском разговору са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, јавља Ројтерс.

Руски предсkедник је казао да је неопходно испунити споразум о украјинском извозу житарица уз међународно посредовање, укључујући уклањање баријера за испоруку руске хране и ђубрива на светска тржишта, преноси Кремљ.

19.03 - Стојанов:Бугарска неће испоручивати тешко наоружање Украјини

Бугарска неће испоручивати тешко наоружање Украјини упркос захтјевима Кијева, изјавио је данас бугарски министар одбране Димитар Стојанов.

"Украјински амбасадор је од нас тражио тешко наоружање. Мој одговор је био јасан: постоји одлука нашег парламента да се пружи војно-техничка помоћ, али не и оружје", рекао је Стојанов одговарајући на питање Бугарске националне телевизије, а пренио је ТАСС.

Додао је да све док је он министар одбране, никакво оружје неће бити испоручено Украјини.



18.50 - Гутерес: Анексија би представљала опасну ескалацију

Уколико Русија реализује план о анексији четири руска региона то би била "опасна ескалација", упозорио је данас генерални сeкретар УН Антонио Гутерес.

Гутерес је рекао да би такав потез угрозио шансе за мир у том региону.

"Било каква одлука о реализацији анексије украјинских региона Доњецк, Луганск, Херсон и Запорожје не би имала правну вриједности и заслужила би осуду", рекао је Гутерес новинарима.

16:35 - Зеленски: Одговорићемо оштро ако Русија припоји четири региона

Украјински предсједник Володимир Зеленски упозорио је данас Русију да следи "веома оштар" одговор Кијева уколико Москва припоји четири украјинска региона након одржаних референдума на тим територијама.

Саопштење које је издала канцеларија Зеленског након телефонског разговора са италијанским премијером Мариом Драгијем не односи се на сутрашњу церемонију на којој ће руски предсједник Владимир Путин потписати документа којима се проглашава руска анексија четири украјинска региона, пренио је Ројтерс.

"Гласови су безвриједни и не мјењају реалност. Територијални интегритет Украјине биће враћен. И наша реакција на признање резултата од стране Русије биће веома оштра", рекао је Зеленски.

Британска агенција наводи да није још јасно да ли је Зеленски разговарао са италијанским премијером пре или након што је Кремљ најавио сутрашњу церемонију.

16:19 -  ЛНР: Око 30 људи погинуло у украјинском гранатирању колоне избјеглица

Око 30 људи погинуло је у украјинском гранатирању избегличке колоне у Харковској области, изјавио је за агенцију РИА Новости шеф представништва самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Родион Мирошник.

"Према прелиминарним подацима, у гранатирању конвоја погинуло је око 30 људи, укључујући и дјецу", рекао је Мирошник.

Како је рекао, хитне службе још увијек нису у могућности да изнесу тијела погинулих у избјегличкој колони због напада Оружаних снага Украјине који су у току.

Мирошник је казао да је прилив избеглица из Харковске области ка Русији последњих дана порастао.

16:03 - Три милијарде и 300 милиона рубаља за пројекте подршке грађана на ослобођеним територијама и Донбасу

Више од три милијарде и 300 милиона рубаља биће издвојено за пројекте подршке грађана на ослобођеним територијама и Донбасу, саопштио је први заменик руководиоца администрације председника Русије Сергеј Киријенко.

15:44 - Украјинска војска гранатирала Нову Каховку

Украјинска војска гранатиралка је Нову Каховку у Херсонској области, дејствује ПВО, саопштила је администрација града.

У ваздуху је одјекнуло 10 експлозија.

 

15:09 - Балицки: Бачен дрон на територију Запорошке нуклеарке

На територију Запорошке нуклеарке бачен је дрон, али реактор није оштећен, пожар који је настао је угашен, саопштио је шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки.

Он је додао да напад не представља велику опасност са становишта нуклеарне пријетње.

14:35 Песков: Глупи и пристрасни извјештаји Си-Ен-Ен-а

Извјештаји мреже Си-Ен-Ен о руским бродовима и подморницама виђеним у подручју инцидента на гасоводу "Сјеверни ток" у Балтичком мору глупи су и пристрасни, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Он је истакао да су ти извјештаји глупи посебно када се зна да у тој области у великом броју оперишу НАТО бродови и авиони.

"То подручје је Балтичко море, тамо је виђено много више летова, бродова и других пловила који припадају чланицама НАТО-а. Према томе, то је веома глупа вијест и, да кажемо, пристрасна", рекао је Песков.

Он је коментарисао извјештај Си-Ен-Ен-а да су у том подручју виђени бродови и подморнице Русије.

14:18 Путин: Забрањен транзит камионима земаља запада

Руски предсједник Владимир Путин потписао је данас декрет којим се овлашћује руска Влада да забрани транзит неким западним камионима преко руске територије.
Декретом се дозвољава забрана пролаза теретним камионима који су регистровани у земљама које су увеле сличне рестрикције Русији.

Русија је уложила приговор након што је у априлу ЕУ затворила границе за њена теретна возила регистрована у Русији и Бјелорусији у складу са санкцијама због рата у Украјини.

У декрету се наводи да су мјере уведене као одговор на "непријатељске" рестрикције страних држава против руских грађана и ентитета.

13:35 Спинант: Одлука Брисела о мјерама након добијања резултата истраге

ЕУ ће донијети одлуку у вези са мјерама у оквиру одговора на инцидент са цурењем гаса на оштећеним гасоводима "Сјеверни ток" након што добије резултате истарге, саопштила је замјеник главног портпарола Европске комисије Дана Спинант.
Она је рекла да блок прво треба да сазна шта се тачно догодило, шта је проузроковало инцидент и ко је одговоран.

Спинантова је нагласила да ће ЕУ, уколико добије одговоре на наведена питања, добити јасну слику како да спријечи такве инциденте у будућности.

"Чекамо исход истраге о томе шта се догодило са гасоводима `Сјеверни ток` и хајде да сачекамо провјеру њихових стабилности, како бисмо могли најбоље да одлучимо шта се може учинити са `Сјеверним током један и два`", додала је Спинантова.

12:25 Русија: Инциденти на гасоводима личе на терористички чин

Инциденти на два велика гасовода од Русије до Њемачке изгледају као "терористички чин" и захтијевају истрагу у сарадњи више земаља, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Европска унија истражује велика цурења у гасоводима Сјеверни ток 1 и 2 испод Балтичког мора и саопштила је да сумња на саботажу, преноси Ројтерс.

Америчка телевизија Си-Ен-Ен, позивајући се на три извора, извијестила је да су европски безбједносни званичници примјетили бродове и подморнице руске морнарице недалеко од мјеста цурења “Северног тока“.

Упитан за коментар на овај извјештај Си-Ен-Ен-а, Песков је одговорио да је у тој области много веће присуство НАТО снага, преноси Ројтерс.

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је данас да је оштећење на гасоводу Сјеверни ток, које је проузроковало цурење гаса, настало на територији која је "под пуном контролом" обавјештајних служби САД.

12:20 Путин сутра потписује приступање четири територије Русији
Предсjедник Русије Владимир Путин сутра ће на церемонији у Москви потписати документа о приступању Русији украјинских територија на којима је одржан референдум, саопштио данас је Кремљ.

11:28 НАТО: Све информације указују на саботажу

НАТО сматра да су оштећења на гасоводу Сјеверни ток 1 и 2 у међународним водама у Балтичком мору резултат саботаже.

"Оштећење гасовода Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2 у међународним водама у Балтичком мору изазива дубоку забринутост. Све тренутно доступне информације указују да је то резултат намјерних, непромишљених и неодговорних дијела саботаже. Ова цурења изазивају ризике за транспорт и значајну штету по животну средину. Подржавамо истраге које су у току како би се утврдило поријекло штете", истиче се у саопштењу НАТО.

Западна војна алијанса истиче да су се њене чланице обавезале да се припреме за одвраћање и одбрану од употребе енергенета и других хибридних тактика од стране државних и недржавних актера.

„Сваки намјерни напад на критичну инфраструктуру савезника наишао би на уједињен и одлучан одговор", поручују из НАТО.

11:12 Мирошник: Дјеца жртве украјинског гранатирања у Харкову

Око 30 људи, укључујући дјецу, убијено у украјинском гранатирању конвоја са избјеглицама у региону Харкова, рекао је амбасадор Луганске Народне Републике /ЛНР/ Родион Мирошник агенцији "Спутњик".
Данас раније Министарство здравља ЛНР-а саопштило је да је седморо људи, међу њима двоје дјеце, рањено у гранатирању конвоја са избјеглицама у региону Харкова.

"Према прелиминарним подацима, око 30 људи, укључујући дјецу, убијено је у гранатирању украјинске војске", рекао је Мирошник. 

10:38 Бербок: Лажни референдуми супротност слободних и фер избора

Министарска спољних послова Њемачке Аналена Бербок изјавила је да су лажни референдуми, који су одржани у дијеловима Украјине, супротност слободних и фер избора.

Она је тврди да су на тим референдумима уз пријетњу оружјем грађани вођени из станова и са радних мјеста да би гласали.

„То је супротност слободних и фер избора”, нагласила је Бербок.

„Све док у запоседнутим регионима постоји руски диктат грађани тамо нису слободни ни безбједни“, поручила је Бербок.

10:33 Захарова: Гас цури на територији под контролом служби САД

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је данас да је оштећење на гасоводу Сјеверни ток, које је проузроковало цурење гаса, настало на територији која је „под пуном контролом“ обавјештајних служби САД.

Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова је рекла да Вашингтон има „пуну контролу“ над водама у близини обала Данске и Шведске гдје је уочено цурење гаса, пренео је Ројтерс.

„Цурење се догодило у трговинским и економским зонама Данске и Шведске. То су земље окренуте ка НАТО и у потпуности под контролом обавјештајних служби САД“, рекла је Захарова у интервјуу за руску телевизију.

Данска је чланица војног савеза НАТО, док је Шведска аплицирала за чланство у тој организацији након што је одлучила да напусти своју политику неутралности због избијања рата у Украјини, подсјећа британска агенција.

Европска унија сумња да је цурења гаса на гасоводима Сјеверни ток 1 и 2 изазвано саботажом и обећава снажан одговор на сваки намјерни поремећај њене енергетске сигурности.

Иако ниједан цјевовод није био у употреби у вријеме сумњивих експлозија, они су били напуњени гасом који цури у Балтичко море откако су пукотине први пут откривене у понедјељак.

10:00 Трамп: Саботажа гасовода може довести до рата

Саботажа која је нанијела штету гасоводима "Сјеверни ток један" и "Сјеверни ток два" могла би довести до ескалације или чак рата, упозорио је бивши предсједник САД Доналд Трамп.

"Можда дугорочно доста важнији догађај јесте саопштење да су гасоводи `Сјеверни ток један и два` изван Русије саботирани. То би могло довести до велике ескалације или рата", навео је Трамп.

Трамп је подсјетио да је у вријеме свог мандата на функцији предсједника САД упозоравао колико би ослањање на руски гасовод могло да нашкоди Њемачкој и другим дијеловима Европе, пренио је ТАСС.

"Тада су се сви смијали, али се више не смију", истакао је Трамп.

09:38 Споразум о новим санкцијама прије самита ЕУ

Споразум о наредном пакету санкција Русији очекује се прије самита ЕУ наредне седмице, или барем највећем дијелу пакета, рекао је неименовани званичник ЕУ Ројтерсу.

Очекује се да ће теме самита бити референдуми у Украјини, могуће руско припајање одређених области, руска нуклеарна пријетња и поремећај рада гасовода "Сјеверни ток".

Очекује се, такође, да ће лидери ЕУ размотрити идеје за ограничење цијене енергената, истакао је званичник.

Он је додао да ће дискусија вјероватно бити тешка и напета "због изутетно тешких тренутних околнос

09:36 Антонов: Москва спремна да брани Крим и будуће територије Руске Федерације

Амерички политичари гријеше ако мисле да Русија неће бранити Крим или територије које би јој се могле придружити, навео је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов у чланку објављеном на сајту америчког магазина "Национални интерес".

"Не пријетимо никоме. Али потврђујемо да је, као што је предсједник Владимир Путин рекао 21. септембра, Русија спремна да брани свој суверенитет, територијални интегритет и наш народ свим системима наоружања које имамо", нагласио је Антонов.

Он је поставио питање шта је толико агресивно и шта је неприхватљиво у тој изјави.

"Шта је неприхватљиво? Зар САД не би учиниле исто ако би се суочиле са егзистенцијалном пријетњом? Поједини амерички политичари су у заблуди ако мисле да се наша спремност да бранимо своју територију не односи на Крим или на територије које ће ући у састав Русије на основу слободног изражавања народне воље", истакао је Антонов.

У Доњецкој и Луганској Народној Републици /ДНР и ЛНР/ и у ослобођеним областима Херсонске и Запорошке области одржани су референдуми о придруживању Русији од 23. до 27. септембра. Огромна већина у све четири области подржала је њихово приступање Русији.

У међувремену, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је у уторак, 27. септембра да се Вашингтон неће противити украјинској употреби западног оружја против ДНР и ЛНР, и Херсонске и Запорошке области након референдума.

07:32 Подољак: Одлучни смо да вратимо области окупиране од Русије

Украјина је одлучна да поврати територију коју ће Русија вjероватно анектирати након гласања у окупираним областима, рекао је савjетник украјинског предсjедника Михаил Подољак.

Он је у интервјуу агенцији АП додао да озбиљно схвата пријетње Москве да ће употребити нуклеарно оружје у рату са сусједом.

Савјетник предсједника Украјине Володимира Зеленског тврди да се ништа неће промијенити на бојном пољу ако у наредним данима Русија, као што се очекује, буде намјерила да припоји четири региона јужне и источне Украјине.

"Ослободићемо нашу територију војним путем, што не зависи од тога шта Русија мисли или жели, колико од војних способности Украјине", поручио је Подољак.

Он је додао да је од виталног значаја да Украјина поново преузме сву своју земљу која је заплијењена силом и то је окарактерисао као важно не само за његову земљу, већ и за њене европске суседе.

Украјински западни савезници осудили су референдуме које је организовао Кремљ као незаконите и лажне, напомињући да су многи становници и даље расељени због седмомјесечног рата.

Проруски званичници у областима Доњецка, Херсона, Луганска и Запорожја истакли су да ће затражити од руског предсједника Владимира Путина да укључи те области у састав Русије, а анексија би омогућила Москви да третира украјинске регионе као званичну руску територију и да их у складу са тим брани.

06:59 Шведска пронашла још једну рупу на цjевоводу Сjеверног тока

Шведска обалска стража пронашла је и четврто мjесто на гасоводу Сjеверни ток из којег цури гас, рекао је портпарол Шведске обалске страже за лист Свенска Дагбладет.

Двijе рупе налазе се у шведској економској зони, а двijе у данској.

Европска унија сумња да је саботажа иза цурења гаса и најављује оштар одговор онима који оштећују њену енергетску инфраструктуру.

 

Послије референдума у четири украјинске области - Луганску, Доњецку, Запорошкој и Херсонској области, које су према подацима руских медија, подржали припајање Русији, Запад поручује да не признаје резултате.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је и нови пакет санкција Русији с циљем да како каже "Кремљ плати" за ескалацију сукоба у Украјини због како наводе "лажног" референдума о присаједињењу четири украјинске територије Русији.

"Не прихватамо лажни референдум и било какву врсту анексије у Украјини, и одлучни смо да Кремљ плати за даљу ескалацију", рекла је Фон дер Лајен новинарима у Бриселу, преноси Ројтерс.

Предложени осми пакет санкција укључује мере забране увоза руских производа, које би требало да умањи приход Русији за седам милијарди евра.

Санкције обухватају и забрану извоза кључних технологија које се користе у војсци, као што су авионски производи, електронске компоненте и специфичне хемикалије супстанце, саопштила је фон дер Лајен.

Фон дер Лајен наводи и да ће пакет санкција поставити правну основу за ограничење цене нафте и забранити грађанима ЕУ да буду у управним телима руских државних компанија.

Због цурења на гасоводу Сјеверни ток, Русија је затражила хитну сједницу Савјета безбједности УН. Савјет безбједности састаће се у петак како би се разговарало о штети насталој на два руска гасовода ка Европи и изливању гаса у Балтичко море.

Француска мисија при Уједињеним нацијама која у септембру председава 15-чланим савјетом, саопштила је да ће се на састанку разговарати о гасоводима Сјеверни ток на чију су изградњу Русија и европски партнери потрошили милијарде долара, преноси Ројтерс.

Цурење гаса на двије цијеви гасовода настало као резултат могуће саботаже узбуркало је тржишта енергентима и повећало забринутост за безбједност.

Гасовод Сјеверни ток 1, некада главна рута за допремање руског гаса у Њемачку, већ је био затворен, али сада постоје додатне потешкоће да се реактивира, а нови гасовод Сјеверни ток 2 тек је требало да буде укључен у комерцијалне операције.

НАТО и Европска унија упозорили су на потребу да се заштити критична инфраструктура од, како је дословно формулисано "саботажа", иако званичници још увијек никога нису окривили за инцидент на систему Северни ток и нема наговештаја ко би могао да стоји иза напада на гасоводе Сјеверног тока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана