Привреде у свијету у паду, кинески БДП порастао за 4,9 одсто

Срна
Foto: pixabay.com

ПЕКИНГ- Кинеска привреда, друга највећа привреда у свијету, убрзала се у трећем тромјесечју, потпомогнута опоравком потрошње почетком јесени, а након шока који је проузроковао вирус корона, показали су данас званични подаци.

Кинески БДП од јула до септембра порастао је 4,9 одсто у односу на исти период прошле године, објавио је завод за статистику.

Истовремено, велика већина земаља свијета биљежи привредни пад.

На тромјесечном нивоу, од јула до септембра БДП је порастао 2,7 одсто, у другом тромјесечју био је већи 11,5 одсто у поређењу са почетком године.

У периоду од јануара до септембра активности су биле 0,7 одсто више него у истом прошлогодишњем периоду..

Опоравак Кине од корона шока почео је већ почетком прољећа, а нови подаци откривају да се почетком јесени проширио и на потрошњу, па је тако промет у малопродају у септембру порастао 3,3 одсто на годишњем нивоу, а у августу је порастао скромних 0,5 одсто.

Индустријска производња скочила је у септембру 6,9 одсто, након 5,6-постотног повећања у претходном месецу.

И улагања компанија показују приметне знакове опоравка, па су тако улагања у фиксни капитал у првих девет месеци била већа 0,8 одсто него у истом раздобљу 2019. године, а у првих осам мјесеци била су нижа 0,3 одсто.

Кинеска влада је увела низ мјера како би подстакла раст и подупрла запосленост, укључујући појачану државну потрошњу и пореске олакшице.

Како се наводи, кинеска привреда ће једина у групи великих привреда забиљежити позитивну стопу раста од 1,9 одсто, проценио је Међународни монетарни фонд (ММФ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана