Принц Хари изгубио спор, мораће да плаћа приватно обезбјеђење

Танјуг
Foto: Танјуг

ЛОНДОН - Британски принц Хари мораће да плаћа приватно објезбеђење приликом посјета Великој Британији, а након што је изгубио судски спор против Министарства унутрашњих послова око полицијске заштите.

Како преноси Дејли мејл, његова правна битка коштала је пореске обвезнике више од 500.000 фунти.

Само прошле године принц Хари и његова супруга Меган Маркл платили су два милиона фунти за приватно обезбјеђење.

Консултант за безбједност Сајмон Морган, који је и бивши официр за краљевску заштиту, рекао је да принц Хари нема полицијску заштиту у Великој Британији или САД и да ће наставити да плаћа приватно обезбјеђење.

Војвода од Сасекса прошле године је поднио тужбу против Министарства због укидања полицијске заштите, а изгубљена парница коштала је грађане Велике Британије 500.000 фунти.

Морган додаје и да постоје докази да је Хари почео да ужива дио своје старе краљевске заштите захваљујуćи краљу Чарлсу Трећем.

Хари (39) тврди да је одлука Извршног комитета Министарства унутрашњих послова за заштиту права и јавних личности, познатог као Равец, неправедна и да је угрозила безбједност њега и његове породице, док његови адвокати сматрају да је био “издвојен” и третиран мање повољно од других ВИП личности.

Са друге стране Министарство је навело да Британија има “ограничене јавне ресурсе” и да полицијска заштита треба да буде ограничена на оне “који дјелују у интересу државе кроз своју јавну улогу”.

Судија Вишег суда закључио је да је одлука да се укине његова даноноћна полицијска заштита коју финансирају порески обвезници и да се умјесто тога преиспитају његове безбједносне потребе од случаја до случаја законита, и одбацио је његов случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана