Пресушило гориво на пумпама у Кореји због штрајка камионџија

Танјуг
Foto: Агенције

УИВАНГ– На готово 100 бензинских пумпи широм Јужне Кореје нема горива због штрајка камионџија, показују владини подаци, а данас је и национални синдикат започео генерални штрајк у знак подршке возачима.

Штрајк јужнокорејских камионџија почео је 24. новембра због програма минималних плата. Између синдиката и владе су одржана два преговарачка састанка, али до сада није дошло до помака, преноси Ројтерс.

Корејска конфедерација синдиката (КЦТУ) саопштила је да је у оквиру генералног штрајка организовала протесте у 15 мјеста широм земље, у којима учествује око 25.000 радника чланова синдикалних организација.

Пошто су залихе горива и грађевинског материјала на измаку,  јужнокорејска влада је појачала притисак да се штрајк оконча. Влада је прошле недјеље издала наредбу о радној обавези како би 2.500 возача који штрајкују у цементној индустрији вратила на друмове.

Председник Јун Сок-јол наложио је у недјељу да се та наредба прошири на секторе као што су прерада нафте и производња челика, гдје се очекује додатна економска штета.

Корејска комисија за фер трговину (КФТЦ) саопштила је да је покренула истрагу прошле недјеље како би испитала да ли је синдикат камионџија незаконито одбио рад. Један званичник КФТЦ-а је рекао данас за Ројтерс да синдикат не сарађује у истрази.

Кровна синдикална организација КЦТУ, чији је део и синдикат камионџија, упоредила је наредбу предсједника „почни да радиш“ са проглашењем ванредног стања и оцијенила да би влада требало да преговара.

На протестима у близини резервоарског депоа Уиванг, гдје кампују камионџије штрајкачи, шеф КЦТУ-а Јанг Кјунг-су рекао је да су камионџије на „првој линији“ борбе за заштиту живота и права радника. Лидери синдиката чланица КЦТУ прикупили су новчана средства за подршку текућем штрајку камионџија.

Ли Бонг-џу, шеф синдиката камионџија, рекао је да ће штрајкачи подићи ниво протеста почев од среде, без детаљнијег објашњења.

Скоро 100 бензинских станица је од јуче поподне без горива. Око 60 посто њих је у Сеулу и провинцији Гјеонги, густо насељеном региону у близини главног града, према подацима Кореја Нешенел Ојла. То је знатно више од податка Министарства индустрије да је до 29. новембра без горива остало 21 бензинских пумпи.

Због растућих цијена горива, чак 25.000 камионџија тражи да влада обезбеди стални систем минималне плате познат под називом "Сигурна возарина“, који је привремено уведен 2020. за мали број камионџија, којих има више од 400.000.

Ово је други штрајк возача камиона у протеклих мање од шест месеци, при чему се сада боре са жестоком хладноћом и владиним наративом да су они добро плаћена „радничка аристократија“.

Предсједник Јун је рекао да влада неће попустити пред захтјевима синдиката и упоредио је њихову акцију са нуклеарном пријетњом Сјеверне Кореје.

Штрајкови су пореметили ланац снабдијевања у Јужној Кореји и коштали су земљу 3,5 билиона вона (2,65 милијарди долара) губитака због нереализованих пошиљки током првих 12 дана, саопштило је данас Министарство индустрије.

Процјењује се да ће губици порасти у неколико индустрија, мада се промет у лукама незнатно побољшао на 69 посто у односу на просјек прије штрајка послије предсједникове наредбе, према владиним подацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана