Преминуо сер Николас Винтон, британски Шиндлер

Танјуг
Преминуо сер Николас Винтон, британски Шиндлер

У Лондону је у 106. години умро спасилац стотина јеврејске дjеце из Чешке под нацистичком окупацијом, сер Николас Винтон.

Он је 1938. и 1939. године пребацио 699 јеврејских дjечака и дjевојчица возовима преко Њемачке у Велику Британију гдје им је обезбједио енглеске хранитељске породице да сачекају крај рата, јављају чешки медији.

Смрт Винтона агенцијама је потврдио данас његов зет.

Управо на данашњи дан, 1. јула прије 76 година кренуо је из Прага у Лондон воз са највећом групом, са 241 јеврејским дијететом које су њихови родитељи дали да оду у непознато како би им спасили живот, а сами су већином страдали у холокаусту.

Као млади агент за продају некретнина, Николас Винтон се 1938. године обрео у Прагу као добровољац Британског комитета за помоћ избјеглицама и извукао је у неколико специјалних возова, пломбираних током преласка преко Њемачке за које је измољакао одобрење од власти и од Хитлеровог Берлина чак 669 јеврејске дјеце.

Посљедњи воз, септембра 1939. године није кренуо из Прага јер је почео Други свјетски рат.

Винтонов подвиг прекрила је након рата прашина заборава, пошо скромно о њему није никоме говорио и открила га је тек 80-тих година прошлог вијека историчарка Холокауста Елизабета Максвел.

BBC је Винтону пред ТВ камерама приредио тада незаборавно изненађење - када је окупио стотине "његове" дјеце а на британског Шиндлера поново је подсјетио словачки режисер Матеј Минач са три документарна филма 1999., 2002. и 2011. године.

"Никијева породица", како описује истоимени Миначев посљедњи документарац броји данас преко 5.000 људи расутих широм свијета, "Винтонове дјеце" и њихових потомака.

Ентузијасти из Чешке заједно са спасеном "Винтоновом дјецом" досјетили су се 2009. године да би могли да споје 70. годишњицу дјечијих јеврејских транспорта из Прага у Енглеску у старатељске породице и 100. рођендан самог Винтона и поново су упутили један воз са старим вагонима из оног времена истом трасом дугом преко 1.200 километара преко Њемачке и Холандије.

Сер Николас Винтон је због подвига послије рата добио више британских и чешких одликовања, а од британске краљице Елизабете II и племићку титулу.

Посљедње, највише државно чешко одликовање, Орден Бијелог лава преузео је крајем октобра прошле године, лично у замку Лани крај Прага од предсједника Чешке Милоша Земана.

"На неки начин није требало да живим тако дуго да дам прилику свим тим људима да преувеличавају то што сам направио, чини ми се, прије 100 година. Ја сам само имао среће да будем у право вријеме на правом месту", казао је преузимајући одликовање Винтон.

Десетине хиљада чешких ђака потписали су 2007. године приједлог да Николас Винтон добије Нобелову награду за мир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана