Преминуо руски нобеловац Жорес Алфјоров

Срна
Преминуо руски нобеловац Жорес Алфјоров

Свјетски познати руски физичар и добитник Нобелове награде Жорес Алфјоров преминуо је у 89. години, преносе руски медији.

Из Кремља је саопштено да је руски предсједник Владимир Путин изразио саучешће породици преминулог руског физичара и нобеловца Алфјорова.

Алфјоров је први открио технологију која је касније омогућила стварање ласерских плејера и дискова, мобилних телефона, соларних батерија и ласерских “скалпела”.

Он је заслужан и за откриће оптичког влакна без којег не би било интернета, али и многих других космичких технологија, преноси “Спутњик”.

Због својих открића заједно са Хербертом Кремером, 2000. године добио је Нобелову награду за физику “за развој полупроводничких хетероструктура коришћених у оптоелектроници и електроници великих брзина”.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Путин указао и на невјероватну улогу Алфјорова у цивилном сектору јер је обављао важну улогу у јавном животу Русије.

Предсједник Савјета Федерације Русије Валентина Мативјенко рекла је да је Алфјоров био човјек чврстих убеђења и невјероватних научних способности.

Директор руске Агенције за нуклеарну енергију “Росатом” Алексеј Лихачов оцијенио је да су његова открића понос руске нације која су одредила вектор кретања савремене физике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана