Преминуо медијски магнат Самнер Редстон

Танјуг
Преминуо медијски магнат Самнер Редстон

ЛОС АНЂЕЛЕС - Амерички медијски магнат Самнер Редстон, у чијем су власништву CBS и Viacom, умро је у уторак у 97. години, саопштио је породични холдинг National Amusements.

Предсjедник Управног одбора CBS-а и Viacomа био је до 2016. када је због нарушеног здравља одступио с дужности, док се његова породица, већински власник, борила за контролу с водством тих компанија.

Те су двије компаније крајем 2019. постале дио друштва које управља телевизијским мрежама CBS, MTV, Comedy Central, Nickledon и Showtime и чувеним филмским студијима Парамоунт и Miramax, преноси SSЕбиз.

Друштво се по приходима може мjерити с највећим америчким телевизијским и филмским компанијама, као што су Disney, Time Warner и 21st Century Fox.

Медијски магнат је рођен као Самнер Мареј Ротстеин у Бостону 1923, а презиме јеврејског поријекла променио је 1940. у Редстоун. Дипломирао је на Харварду и у Другом свјетском рату био припадник обавијештајне службе америчке војске.

Године 1954. запослио се у фирми коју је основао његов отац, којој је промјенио име у National Amusements и претворио је у једног од највећих оператера у САД, који је придонио и популаризацији мултиплекс биоскопа.

Пошто је 1979. наким чудом преживио пожар, у 1980-има и 90-има водио је незаборавне битке за преузимање контроле над филмским студијима Парамоунт, а затим и над телевизијским мрежама Viacom (власником МТВ-ја) и CBS.

Viacom је 2000. преузео CBS, али су се компаније поновно раздвојиле 2006.

Самнер Редстон се двапут женио и има двоје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана