Преминуо кардинал Анђело Содано: Био десна рука папе Бенедикта XVI

ГС
Foto: Aгенције

Кардинал Анђело Содано, контроверзни ватикански моћник, оптужен за прикривање једног од најозлоглашенијих сексуалних злостављача у Католичкој цркви, преминуо је у 94. години.

Содано, који је неко вријеме био болестан и преминуо синоћ, био је државни секретар за вријеме двојице папа Јована Павла II и Бенедикта XVI, односно на другом мјесту у ватиканској хијерархији 16 година између 1990. и 2006. године, пренио је Ројтерс.

Вјерује се да је Содано, заједно са секретаром Јована Павла, тадашњим надбискупом Станиславом Џивишом, водио Католичку цркву током посљедњих година живота покојног папе, када му се здравље погоршало због Паркинсонове и других болести.

У серији текстова у “Нешенал католик рипортеру” 2010. године, аутор Џејсон Бери, стручњак за сексуална злостављања у цркви, написао је како је Содано блокирао Ватикан да покрене истрагу за сексулана злостављања против оца Марсијала Масијела, оснивача вјерског реда Легије Христове.

Содано је примљен у ред свештеника 1950. године, да би неколико година касније обављао дипломатску службу.
Служио је у амбасадама Ватикана у Еквадору, Уругвају, Чилеу прије него што је поново позван у Ватикан како би обављао високе административне улоге, преноси Српска.инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана