Преминула Вини Мандела

Tanjug
Преминула Вини Мандела

Јужноафрички борац против апартхејда Вини Мандела умрла је данас у 82. години после дуге болести, саопштио је портпарол породице.

"Умрла је послије дуге болести због које је често од почетка године била у болници", навео је у саопштењу портпарол породице Виктор Дламини.

У саопштењу се наводи да је Мандела умрла "мирно у раним поподневним сатима окружена члановима породице и вољенима", преноси Ројтерс.

Вини Мадикизела Мандела бивша је супруга Нелсона Манделе, првог црначког предсједника.

Свијет је обишла њихова фотографија на којој се она и Мандела држе за руке приликом његовог изласка из затвора послије 27 година.

Вини Мадикизела Мандела била је у браку с Нелсоном Манделом од 1958. до 1996. године.

Нелсон Мандела је већи дио брака са Вини провео у затвору, а и њој је борба против апартхејдског режима донијела вишемјесечну затворску казну и године кућног притвора, наводи АП.

Њен политички активизам био је, међутим, праћен и осуђујућом пресудом због отмице и напада 1991, којом је осуђена на новчану казну, а са истим оптужбама се суочила поново током саслушања 1997. пред Комисијом за истину и помирење, која је истраживала о злочинима из времена апартхејда.

Као члан парламента након првих избора у Јужној Африци на којима су учествовали припадници свих раса, Вини Мандела је осуђена за превару.

Ипак, многи су је у Јужној Африци дубоко поштовали због улоге у борби против владавине бијеле мањине, напомиње америчка агенција.

Ројтерс наводи да су Вини Манделу многи вјеличали као мајку "нове" Јужне Африке, али и да се она показала као "немилосрдни идеолог спреман да жртвује законе и животе у стремљењу ка револуционарним циљевима".

Њене бескомпромисне методе и одбијање да опрости у суштој су супротности са идеалом помирења који је усвојио њен бивши супруг Нелсон Мандела, радећи на грађењу стабилне, плуралистичке демократије насупрот расним подјелама и апартхејдском угњетавању, закључује британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана