Премијерка Француске понудила ублажавање најављене реформе пензионог система

Танјуг
Премијерка Француске понудила ублажавање најављене реформе пензионог система

ПАРИЗ - Премијерка Француске Елизабет Борн понудила је могућност да се ублажи планирана реформа пензионог система и одобри ранији одлазак у пензију свима који су запослили прије него што су напунили 22 године.

 

Како се наводи у извјештају Ројтерса, премијерка Борн одлучила се на овај корак како би у парламенту придобила подршку конзервативаца за најављену реформу, којом администрација предсједника Емануела Макрона жели да продужити радни стаж и подигне старосну границу за одлазак у пензију са 62, на 64 година старости.

Међутим, с обзиром на то да је Макронова политичка странка прошле године изгубила вецћину у парламенту Француске, влади су потребни гласови конзервативних републиканаца за усвајање ове непопуларне реформе.

Најављено је да би радницима који су почели да раде прије 22. године било дозвољено да се пезионишу раније, али Борнова је изјавила да је отворена и за додатне приједлоге конзервативаца.

-Дозволићемо да се са 63 године старости пензионишу они који су почели свој радни вијек пре 22. годин -”, рекла је Борнова у данашњем интервјуу за недељник Жоурнал ди Диманш и потврдила да ће се та изјмена односити на око 30.000 људи.

Она је указала да ће то коштати државу више од милијарду евра годишње, што према њеним ријечима, значи да је неопходно да се пронађе поуздан извор за финансирање ове мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана