Прекинута сједница Савјета безбједности, Русија тражила да се уклони застава тзв. државе Косово

ГС
Прекинута сједница Савјета безбједности, Русија тражила да се уклони застава тзв. државе Косово

ЊУЈОРК - Сједница Савјета безбједности Уједињених нација прекинута је убрзо пошто је почела, након што је представник Русије Димитриј Пољански затражио да представница Приштине промијени или уклони заставу самопроглашеног Косова јер, како је нагласио, Косово није општепризната држава.

Димитриј Пољански је рекао да је то "територија и осам чланица Савјета безбједности УН не признаје Косово као државу".

Он је додао да је Русија против учешћа представника Приштине на састанку и скренуо пажњу чланица да представница Приштине сједи испред ознака самопроглашеног Косова.

Пољански је затражио да представница Приштине "промијени позадину или уклони заставу" како би се наставила сједница, након чега се за ријеч јавио представник Уједињеног Краљевства.

Британски представник је на то узвртио да сједница није званични састанак Савјета безбједности на којој се примењују та правила и додао да је на посљедњем састанку била иста позадина као данас због чега, како је рекао, "не види разлог" да се од представнице Приштине тражи да промени позадину на којој је косовска застава.

Пренос сједнице је након тога прекинут.

Савјет безбједности УН почео је сједницу на којој се разматра извјештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову и Метохији за период од септембра 2020. до марта 2021. године.

На сједници, којој предсједава Вијетнам, Србију представља министар спољних послова Никола Селаковић, коме је ово први пут да учествује на сједници Савјета безбједности УН.

Приштину представља министарка спољних послова привремених институција Доника Гервала.

Због пандемије корона вируса, сједница се одржава у видео формату.

У најновијем извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика као главни политички догађаји у претходном периоду означени су косовски ванредни парламентарни избори 14. фебруара и подизање оптужнице Специјалног суда у Хагу против бивших лидера такозване ОВК у новембру 2020.

У извјештају се наводи да су та дешавања успорила дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, и истиче да трајни мир, стабилност и социјално-економски развој на КиМ и у региону зависе од одрживог напретка у дијалогу усмјереног на нормализацију односа Београда и Приштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана