Представљен званични монограм краља Чарлса Трећег

Танјуг
Foto: Танјуг

ЛОНДОН- Монограм британског краља Чарлса Трећег који ће се користити у институцијама, на државним документима али и поштанским сандучићима представљен је јавности, преноси данас BBC.

Изглед монограма одабрао је лично краљ, из више понуда дизајнера Колеџа за оружје.

Монограм је састављен из почетног слова краљевог имена "C" и слова "R", које је почетно слово ријечи "rex", што је на латинском владар, уз додатак римског броја III.

Осим новог монограма, предстоје и друге „визуелне" промјене које ће обиљежити владавину краља Чарлса Трећег који је на престо ступио након смрти мајке, краљице Елизабете Друге 8. септембра у њеној љетњој резиденцији у Балморалу.

Из Банке Енглеске навели су да се очекује да ће нове новчанице на којима ће бити лик краља Чарлса Трећег „ући у оптицај до средине 2024. године", а да ће слика која ће се користити на њима бити објављена прије краја ове године.

Најављене су и нове кованице али није прецизирано када.

Актуелне папирне новчанице и кованице ће и даље важити.

Новчанице и кованице Чарлса и Елизабете ће се користити паралелно, неко вријеме.

Осим тога, Краљевска пошта саопштила је да ће нове маркице са ликом краља Чарлса „ући у оптицај када се потроше тренутне залихе маркица".

Још четири меморијалне поштанске марке биће пуштене у продају у новембру, и на њима ће бити приказани портрети краљице Елизабете Друге из различитих периода њене владавине.

Почетак примјене новог монограма краља Чарлса почиње уочи завршетка периода краљевске жалости.

Његово прво коришћење биће у Бакингемској палати већ данас, у процесу исписивања писама.

Постоји посебна верзија монограма за Шкотску, која садржи шкотску круну, наводи BBC.

Замјена на поштанским сандучићима вршиће се поступно.

 

У Британији још увијек постоје поштански сандучићи који су у употреби из времена владавине краљице Викторије, Едварда Осмог, Џорџа Петог и Џорџа Шестог, а оригинални монограми остају све док сандучићи не буду замијењени.

 

Скоро 70.000 садашњих поштанских сандучића, око 60 одсто од укупног броја, датира из владавине краљице Елизабете Друге, а постоји и око 170 сандучића који су уведени током кратке владавине Едварда Осмог, који је абдицирао 1936. године.

 

Тамо гдје се краљевски монограми појављују на зградама институција и организација, оне ће појединачно одлучивати када ће и да ли ће бити замијењени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана