Предсједник Макрон евакуисан из театра

Agencije
Предсједник Макрон евакуисан из театра

Снаге сигурности Француске евакуирале су предсједника земље Еммануела Мацрона из театра "Ле Буф ду Норд" у Паризу због напада антивладиних демонстраната.

Већа група демонстраната окупила се испред позоришта након што је на друштвеним мрежама објављена информација да се предсједник Макрон налази у згради.

Узвикујући слогане против Макрона демонстранти су покушали ући у позориште, а француска полиција евакуисала је предсједника.

Најављени владин план реформе пензионог система у Француској је био повод за протесте и штрајкове који трају од 5. децембра прошле године.

Администрација француског предсједника Емануела Макрона новим планом заговара да се висина пензије израчунава на основу износа плате коју је радник имао током цијеле каријере, а не на основу плата из посљедњих пет година радне каријере. Синдикати тврде да ће то резултирати знатно мањим пензијама за будуће пензионере.

Макронов план предвиђа и измјене у критеријума захтјевности различитик занимања, а што ће у коначници одузети право пријевременог пензионисања за раднике из више сектора, укључујући и јавну службу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана