Повјерљиви документи CIA-е: Клинтон и Ширак о Сребреници

N1
Повјерљиви документи CIA-е: Клинтон и Ширак о Сребреници

Погледајте дио ексклузивних докумената CIA-е са којих је скинута ознака тајности. Објављујемо разговоре тадашњег америчког и француског предсједника.

Телефонски разговор:

Предсједник Клинтон: Здраво Жак.

Предсједник Ширак: Здраво Бил. Како си? Говорићу на француском. Забринут сам за Босну и има ствари које желим да знаш. Прије свега, честитам на снажној изјави у којој сте објавили да уколико не можемо вратити УН мисију, онда су дани UNPROFOR-а одбројани. Наша анализа је иста. Пад Сребренице и врло вјероватно сутрашњи пад Жепе, те озбиљна пријетња Горажду представља велики промашај УН-а, NATO-а, као и свих демократија. Ми тренутно гледамо на телевизији како Срби одвајају мушкарце од жена, шаљући жене на силовање и убијајући мушкарце који су војно способни. Према мом мишљењу, ми више не можемо стајати и гледати све ово. Према томе, морамо окренути ситуацију онако како је било гарантовано УН-ом.

Француска је спремна да препусти све своје јединице у мисију. Ја још увијек не знам шта Британци желе. Питам се да ли је њихова намјера само да напусте Горажде као што су Холанђани напустили Сребреницу. Не желим да Француска буде крива за ову ситуацију. Све овиси да ли ће САД бити спремна да сарађује у спречавању етничког чишћења или ћемо само сједити скрштених руку, пустити људе да се убијају, а ми отићи кући. Не можемо дозволити себи да будемо саучесници.

Предсједник Клинтон: Желим да размислите о неколико ствари. Горажде је много важније него Жепа и Сребреница. У смислу своје величине. Босанска влада има 9.000 трупа у Горажду које су очигледно спремне да се боре. У Сребреници тренутно има 3.000 босанских трупа, али као што знате, они су отишли под притиском гранатирања. Отишли су без супростављања и борбе иако мислим да су то могли урадити. Британци имају 300 својих јединица у Горажду, тако да мислим да ће они бити више спремни остати тамо. Ми сви знамо да уколико се нешто деси Горажду, војска босанских Срба ће осјећати да има слободан пут према Сарајеву. Још једна ствар коју бих желио рећи, у којој смо разговарали у Халифаксу током ваше посјете и потребно је знати која ће бити правила ангажмана уколико одлучите узети иницијативу у Србреници, Жепи и Горажду. Прије него што осигурамо ваздушни удар, морате знати да ће он нанијети велике губитке Србима у одређеним подручјима. Посавјетоваћу се са војним савјетницима, али они су врло скептични са увођењем хеликоптерских снага, поготово ако Бошњаци неће пружати отпор. Разговараћу с њима И јавим ти се поново. Желим још двије ствари нагласити. Прво, твоја намјера да отвориш пут према планини Игман је веома важна с критичког аспекта. Друго, требамо да генерал Схаликасхвили разговара са адмиралом Ланџаде, пише Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана