Постигнут договор о Либији

Танјуг
Постигнут договор о Либији

БЕРЛИН - Свјетски лидери постигли су договор о тексту коначног документа са конференције у Либији, која се одржава у Берлину, преносе агенције позивајући се на изворе.

“Текст је договорен”, рекао је један од дипломатских извора за ТАСС, док Ројтерс преноди да им је један учесник самита пренио да је постигнут договор, али није пружио детаљније информације.

Према нацрту документа у који је ТАСС имао увид, процес решења кризе у Либији биће подијељен на шест дијелова: примирје, ембарго на оружје, политички процес, реформа сектора безбједности, економска и финансијска реформа, поштовање међународног хуманитарног права и људских права.

У нацрту се такође позива на немијешање у оружани сукобу у Либији и тражи од Савета безбедности УН да уведе санкције земљама које крше ембарго на оружје.

Као наводи руска агенција, након усвајања текста, биће успостављен специјални Међународни комитет за праћење, који ће надгледати примену одлука са самита у Берлину.

Ројтерс преноси да се очекује да ће њемачка канцеларка Ангела Меркел и генерални секретар УН Антонио Гутерес представити детаље споразума о Либији на конференцији за новинаре.

У Берлину су се данас окупили кључни фактори у дугогодишњем грађанском рату у Либији у покушају да се обузда мијешање страних војних снага, учврсти примирје и помогне новом покретању политичког процеса о будућности те сјеверноафричке државе.

Канцеларка Ангела Меркел позвала је лидере 12 земаља, као и Уједињене нације, Европску унију, Афричку унију и Арапску лигу на самит у главном граду Њемачке.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана