Пословна клима у Њемачкој погоршана у свим секторима

Tanjug
Foto: BTN

МИНХЕН - Пословни сентимент у њемачкој економији се знатно погоршао у септембру, при чему се индекс пословне климе који израчунава институт ИФО спустио на 84,3 поена са августовског нивоа од 88,6 поена.

То је његова најнижа вриједност од маја 2020. године, наводи се у саопштењу минхенског института достављеном Тан југу.

Пад је погодио сва четири сектора привреде. Компаније су своје тренутно пословање оцениле као видно лошије него у августу. Песимизам у погледу пословних изгледа у наредним мјесецима је значајно порастао, при чему су очекивања у малопродаји потонула на рекордно низак ниво. Њемачка економија клизи у рецесију, констатује ИФО.

Генерално задовољство предузећа тренутним пословањем је опало са августовских 97,5 поена на 94,5 бодова овог мјесеца, а компаније дефинитивно још више забрињавају пословни изгледи за наредних шест мјесеци, с обзиром на то да је индикатор њихових очекивања посрнуо са 80,5 поена на само 75,2 бода.

Посљедњи пут су очекивања у производњи била овако песимистична у априлу 2020.

Пословно расположење у производном секору се стропоштало на минус 14,2 бода у септембру са минус 6,8 поена у августу, а "утањиле" су и компанијске књиге нових поруџбина за немачком робом.

Снажно је посрнула и пословна клима у немачком сектору услуга на минус 8,9 бодова у септембру са плус 1,4 поена прошлог месеца, при чему су компаније знатно лошије оцениле постојеће стање и очекују даље погоршање у наредним мјесецима. Посебно тешка времена очекују се у угоститељској индустрији.

Пословно расположење у трговини се додатно погоршало на минус 32,3 поена у односу на минус 25,8 поена у августу. Први пут од фебруара 2021. године, трговинске фирме су негативно оцениле актуелну пословну ситуацију, а помрачила су се и њихова будућа очекивања.

Примјетно је ослабио и индекс пословне климе у грађевинарству, са минус 14,8 бодова у августу на минус 21,6 поена овог мјесеца. Грађевинска предузећа су мање задовољна тренутном ситуацијом, а и њихова очекивања су песимистичнија него прије мјесец дана, навиоди ИФО у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана