Посљедњи самит Г7 за Ангелу Меркел

Г.С.
Посљедњи самит Г7 за Ангелу Меркел

Самит Г7 у Корнволу је за њемачку канцеларку Ангелу Меркел посљедњи наступ у кругу шефова држава и влада седам најразвијенијих индустријских земаља. А први пут као амерички предсједник учествује Џозеф Бајден.

Земље Г7 желе да удруже снаге у борби против пандемије. Борис Џонсон позива на донирање милијарду доза вакцина, САД најављују да ће дати половину. Меркел и ЕУ су против укидања патената за вакцине и великих гестова.

“Ње цан до ит. 'Њир сцхаффен дас!', И тхинк ис тхе пхрасе. Цлеарлy!” (Ми то можемо. Успјећемо! Мислим да је то мото! Јасно!), рекао је Борис Џонсон 2019. алудирајући на канцеларкину узречицу из 2015. Ексцентрични Британац био је тада први пут у својству премијера гост владе у Берлину, гдје га је дочекала Ангела Меркел.

Данас је ситуација обрнута. Ангела Меркел је посљедњи пут у кругу њених колега иż земаља Г7. А он, Британац сада је у Корнволу домаћин самита Г7 којем присусутвује “дугогодишња” њемачка канцеларка.

“Ја сам од оних који могу врло јасно да изразе оно што желе”, рекла је Меркел на једном од бројних самита Г7. У међувремену су то сви схватили или су с тешком муком морали да прихвате. Ово је њен 15. самит Г7.

Њемачка канцеларка је пуно тога видјела и политички преживејла: Берлусконија, Саркозија и Трампа. Сви су дошли - и отишли. Једино је она остала.

Канцеларка као “мјера за изградњу повјерења”

Шеф Минхенске безбједносне конференције Волфганг Ишингер једном је рекао: “Канцеларка је мјера за изградњу повјерења, дајући канцеларки свој искрени комплимент. “Предвидљива. Поуздана!” А то не важи за сваког учесника важних конференције.

“Никада нисам доживјела шефа владе који стално доводи у питање одлуке свог претходника”, изјавила је канцеларка Меркел на самиту Г8 у Јапану 2008.

Но, од Трампа се све промијенило. Ишингер то назива прекретницом у њемачко-америчким односима, јер до доласка Трампа за Њемачку није било важно да ли је у Бијелој кући демократа или републиканац. “Сви су нам били пријатељи. Али то више није случај”, рекао је тада Ишингер.

Европа и Њемачка сада морају помоћи Бајдену како би Америка могла поново да помогне свијету.

Ишингер то изражава на драматичнији начин и каже како ће Бајден изгубити на сљедећим изборима ако Американцима не буде могао да објасни зашто је за њих добра његова политика базирана на сарадњи.

“Дуго смо чекали на ово”

Њемачки министар спољних послова Хајко Мас истиче како с Бајденом започиње обнова нечега што се некада само по себи подразумијевало у међународним односима.

“Да будемо искрени, дуго смо чекали на ово. У посљедњих неколико година под претходном америчком администрацијом било је инцидената који су побуђивали забринутост да ће међународни поредак претрпјети трајну штету.”

Иначе, Ишингер има одговор САД, Јапану, Канади, Италији, Великој Британији и Француској, које се можда питају каква је судбина Г7 без Ангеле Меркел - такође с обзиром на предстојеће изборе у Њемачкој. Тај одговор гласи: “Не бојте се Њемачке. Остајемо у континуитету. Оно исписано ситниним словима се може промијенити, али оно крупно написано остаје. И то су добре вијести.” преноси DW

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана