Посљедице сукоба у Судану: Преминуло најмање 11 беба у сиротишту

AA
Foto: Reuters

КХАРТОУМ– Најмање 11 беба преминуло је у сиротишту у Судану као резултат актуелних сукоба између војске и паравојне групе Снага за брзу подршку (РСФ), јавља Анаолија.

Лијечници у сиротишту Мигома у главном граду Картоуму за смрт беба криве потхрањеност и честа искључења струје.

У сукобима су од 15. априла погинула најмање 863 цивила, а рањено је више хиљада људи, наводи се у извјештају Суданског лијечничког синдиката.

Међународна организација за миграције (ИОМ) процјењује да је више од милион људи интерно расељено због сукоба.

У понедјељак су се зараћене стране у Судану сложиле продужити седмодневно примирје уз посредовање Саудијске Арабије и Сједињених Америчких Држава за још пет дана.

Посљедњих мјесеци између суданске војске и РСФ-а распламсало се неслагање око интеграције те паравојне групе у оружане снаге, што је кључни услов транзицијског споразума с политичким групама.

Судан је без функционалне владе од октобра 2021. године када је војска смијенила пријелазну владу премијера Абдале Хамдока и прогласила изванредно стање у потезу који су политичке снаге осудиле као пуч.

Суданско пријелазно раздобље, које је започело у аугусту 2019. године након свргавања предсједника Омара ал-Басхира, требало је завршити изборима почетком 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана