Посланици: Потребне додатне мјере безбједности у Бундестагу

Срна
Foto: Агенције

БЕРЛИН- Посланици Доњег дома њемачког парламента траже да се изврши ревизија безбједносних мјера у Бундестагу након што су власти ухапсиле припаднике организације крајње деснице “Грађани Рајха” за које наводе да су припремали насилно преузимање контроле над државом.

Посланик из странке Зелених Константин фон Ноц, који је представајући комитета задуженог за надзор обавјештајних служби, изјавио је да безбједносне мјере Бундестага не предвиђају да “непријатељи Устава” буду бирани у сазив парламента.

“Морамо ојачати концепт заштите Бундестага, а да при томе не нарушимо свакодневни живот демократски изабраних посланика”, нагласио је Фон Ноц.

Њемачке власти јуче су одредиле притвор за 23 особе ради испитивања у склопу истраге о активностима групе. Међу приведенима је некадашњи посланик странке крајње деснице Алтернатива за Њемачку /АfD/.

АfD је осудио напоре организације крајње деснице и изразио повјерење у способност власти да брзо разјасне ситуацију.

Истражиоци су саопштили да је група, од којих су бројни чланови “Грађана Рајха”, планирала да постави аристократу Хајнриха Тринаестог принца Ројса за лидера нове државе. Нађени су докази да су поједини припадници планирали упад у њемачки парламент и заробљавање посланика.

Чланови “Грађана Рајха” не признају модерну Њемачку за легитимну државу. Неки од њих су посвећени постојању империје, док су поједини прихватили нацистичке идеје и војну окупацију.

Потпредсједник Бундестага Катрин Геринг Екхарт рекла је да ће за Доњи дом парламента бити пажљиво разматране мјере безбједности које треба усвојити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана