Поново се отварају копнене границе између Шпаније и Марока

Танјуг
Foto: Илустрација

МАДРИД- Копнене границе између Шпаније и Марока у Сеути и Мелиљи, шпанским градовима енклавама у сјеверној Африци, почеле су да се поново отварају након што су биле затворене нешто више од двије године због пандемије ковида-19 и касније дипломатске кризе између двије земље.

Претходне ноћи у поноћ велики број људи се окупио како би присуствовао поновном отварању прелаза, које су првобитно могли да користе само становници европског шенгенског простора без пасоша и чланови њихових породица, а до краја мјесеца биће на располагању и прекограничним радницима, наводи АП.

„Ствари су сасвим нормалне, нема великих гужви“, изјавио је регионални званичник шпанском државном радију РНЕ и додао да очекује да ће бити потребно „неколико мјесеци“ да се царинске контроле поново успоставе, преноси АП.

Мадрид и Рабат настоје да поправе односе након једногодишњег неспоразума у вези са спорним регионом Западне Сахаре, бившом шпанском колонијом коју је Мароко припојио 1976. године.

Тензије између ове двије земље су почеле да опадају раније ове године када је Шпанија подржала план Марока да Западној Сахари додијели већу аутономију, али са тим се не слажу многи становници бивше шпанске колоније који желе пуну независност, наводи америчка агенција.

Трајектни саобраћај између земаља настављен је прије неколико недјеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана