Помпео очекује да Приштина укине таксе на српске производе

Тањуг
Помпео очекује да Приштина укине таксе на српске производе

ВАШИНГТОН - Амерички државни секретар, Мајк Помпео, очекује да ће Приштина укинути таксе на српске производе, што је, како је навео, неопходан корак ка оживљавању дијалога о нормализацији односа са Београдом.

Како је саопштила портпалорка Стејт департмента, Морган Ортагус, Помпео је то рекао у разговору са предсједником привремених приштинских институција, Хашимом Тачијем, у Вашингтону.

Помпео је указао да би укидање такси на српске производе имало економске и друге користи за грађане, како је навео, "обију земаља".

Помпео је, наводи се, у разговору са Тачијем потврдио "снажно партнерство између Сједињених Држава и Косова, укорјењено у сталној посвећености заједничким вриједностима и подршци сувереном, независном Косову".

"Секретар је охрабрио Косово да настави да ради на замаху недавних писама о намјерама за успостављањем ваздушног и жељезничког саобраћаја и аутопутева између Београда и Приштине", навела је Ортагус у свом саопштењу.

Честитајући избор нове приштинске владе Помпео је указао на важност владавине закона и економског раста на Косову ради обезбјеђивања боље будућности.

"Секретар Помпео је такође поновио подршку Сједињених Држава Специјалном суду, чији је рад од пресудног значаја за правду жртава и јачање владавине закона на Косову", наводи се у саопштењу.

У међувремену Тачи се у Вашингтону састао и са високим званичницима Пентагона, а након тих сусрета је на свом фејсбук профилу написао:

"Косово већ има своју професионалну војску по стандардима НАТО, која је спремна да увијек буде укјлучена у хуманитарне и мировне мисије у свијету, заједно са Сједињеним Државама Америке. Дијелили смо исто увјерење да је за безбједност у југоисточној Европи од виталног значаја да Косово буде члан НАТО, што је прије могуће".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана