Помилована жена која због убиства четворо дјеце робијала 20 година

Танјуг
Помилована жена која због убиства четворо дјеце робијала 20 година

СИДНЕЈ - Жена која је првостепено осуђена на казну затвора у трајању од 25 година због смрти четворо дгеце помилована је у аустралијској држави Нови Јужни Велс након судске ревизије и основане сумње у валидност првостепене пресуде.

Кетлин Меган Фолбиг осуђена је 2003. године за убиства своје четворо дгеце, али она је тврдила да је невина и да су деца умрла природном смрћу, преноси Ројтерс.

Током првобитне истраге 2019. године поднзгети су докази који потврђују кривицу Фолбигове, међутим током накнадне истраге коју је 2022. године покренуо пензионисани државни тужилац Томас Батхарст преиспитана је првостепена пресуда и предочени нови докази који потврдују да су дгеца боловала од генетске мутације која је могла да изазове смртни исход.

Фолбиг је увијек тврдила да је невина, али је 2003. године ипак осуђена на 25 година затвора.

Свако духете умрло је изненада између 1989. и 1999. године, у узрасту између 19 дана и 19 мејсеци, а тужиоци на њеном суђењу тврдили су да их је она угушила.

Претходне жалбе и одвојена истрага случаја из 2019. године нису нашли основа за разумну сумњу и дали су већу тежину посредним доказима у првобитном суђењу Фолбиг, наводи BBC.

Међутим у новој истрази, коју је водио пензионисани судија Том Батхарст, тужиоци су прихватили да су истраживања о генетским мутацијама промијенила њихово схватање смрти деце.

Случај 55-годишње жене која је провела 20 година иза решетака описан је као једна од највећих правних грешака у Аустралији.

Државни тужилац Новог Јужног Велса Мајкл Дејли помиловао је данас Фолбигову након сажетих налаза из Батхарстове истраге у којој је потврђена разумна сумња за сваку досуђену казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана