Пољска Влада одбацила пресуду Европског суда правде

Срна
Пољска Влада одбацила пресуду Европског суда правде

ВАРШАВА - Пољска Влада одбацила је пресуду Европског суда правде, према којој та земља мора да плаћа казну од милион евра дневно због тога што није суспендовала дисциплинску комору Врховног суда.

Варшава је такву одлуку назвала уцјеном.

“Европски суд правде потпуно занемарује и игнорише пољски Устав и пресуде Уставног суда”, написао је на “Твитеру” замјеник пољског министра правде Себастијан Калета.

Он је оцијенио да Европски суд прекорачује своја овлашћења.

“То је још једна фаза у операцији да се Пољска лиши свог утицаја на политички систем наше земље, то је узурпација и уцјена”, навео је Калета.

Одлука Европског суда правде је услиједила након што је Европска комисија затражила финансијске казне да би се обезбиједило поштовање пресуде из јула.

Суд је саопштио да је казна неопходна како би се избјегла озбиљна и непоправљива штета по правни поредак ЕУ и вриједности на којима је Унија заснована, а посебно штета по владавину права.

Европска комисија, која надгледа поштовање европских закона, жељела је да суд са сједиштем у Луксембургу изрекне дневну новчану казну Пољској све док не унаприједи функционисање пољског Врховног суда и суспендује нове законе, који, према тврдњама Брисела, поткопавају независност правосуђа.

Тачка спорења је дисциплинска комора пољског Врховног суда, тијело коме је владајућа партија дала овлашћење да дисциплинује судије, преноси “Спутњик”.

Међутим, поједине судије у Пољској доживљавају комору као средство притиска на судије да донесу одлуке у корист власти.

Европски суд правде је у јулу наложио суспензију дисциплинске коморе, али она и даље функционише.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки је изјавио прошле седмице у Европском парламенту да ће комора бити укинута, али није навео прецизан временски оквир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана