Политички земљотрес у Грацу - побjеда комуниста

Танјуг
Политички земљотрес у Грацу - побjеда комуниста

БЕЧ - На данашњим локалним изборима у Грацу, главном граду аустријске покрајине Штајерске, догодио се политички земљотрес, пошто је Комунистичка партија Аустрије (КПО) изборила јасну побjеду.

Према првим резултатима на основу дијела пребројаних гласова КПО је освојила 29 одсто гласова, и тиме преузела прво мјесто у овом граду.

Иначе КПО је само у Грацу имала своје одборнике, а на нивоу Аустрије та странка посљедњих деценија није била у стању ни приближно да достигне цензус.

На другом мјесту је Народна партија Аустрије (ОВП) са 26 одсто гласова, што је за 12 одсто мање него на изборима 2017.године.

На трећем мјесту су Зелени са 17 одсто гласова, а на четвртој позији је Социјалдемократска партија (СПО) са 9,8 одсто гласова.

У градску скупштину ући ће још и странка Неос.

На основу овиох резултата Елке Кар би могла постати прва комунистичка градоначелница у Аустрији.

„Бити градоначелник није било у мојим животним плановима”, рекла је она у првој реакцији и истакла да може замислити коалицију са Зеленима и СПО.

Досадашњи градоначелник Граца Зигфрид Нагл, који је управљао градом 18 година, рекао је да га боли најгори резултат који је његова странка остварила икада у том граду.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана