Полиција у Вашингтону послије више сати ухватила медвједа у дворишту куће

Tanjug
Foto: KOMO News

ВАШИНГТОН - Полиција Вашингтона данас је послије више сати успјела да ухвати медвједа у кварту Брукланд, сјевероисточној периферији града, 5,5 километара од Бијеле куће.

Док је трајала потрага, путеви у оближњим областима су блокирани, а становници су замољени да не излазе, саопштила је полиција на Твитеру. 

Такође је објављена фотографија животиње која вреба на дрвету у дворишту у улици Френклин, а оближњи становници сагласили су се да медвједа назову Френклин.

Медвјед је примијећен како шета по насељу, а затим се попео на дрво. 

Око 10 сати ујутро спустио се са дрвета и побјегао из видокруга. 

Полиција је замолила грађане да уђу у своје куће, а неколико минута касније Френклин се попео на друго дрво, да би петнаестак минута касније био успјешно умирен од стране Друштва за спасавање животиња (Хумане Ресцуе Аллианце) у дворишту куће.

 „Ватрогасне јединице су подржале партнере из полиције и спасилачких агенција како би помогле да се безбједно ухвати медвјед у кварту Брукланд", саопштила је та служба на Твитеру.

Пејџ Пирсон, портпаролка Одсјека за дивље животиње Вирџиније, рекла је данас да је медвјед примијећен у Брукленду „вјероватно тражио храну или своју маму".

„Претпостављам да се само збунио, а када су сви почели да се појављују, вјероватно се уплашио и потрчао на дрво", навела је она, преноси Вашингтон пост.

Иако људи више виђају медвједе током љета и имају тенденцију да их пријаве званичницима за дивље животиње, она је навела да нема пораста популације медвједа у тој области.

Појава медвједа у стамбеним насељима престоничког региона је у посљедње вријеме све учесталија. Извјештаје о црним медвједима у двориштима редовно објављују становници Мериленда у области Вашингтона, а слични инциденти забиљежени су и у суседној Вирџинији.

Популација црног медведа на деловима источне обале сматрана је угроженом пре неколико деценија, али се од тада поново вратила, а посебно је густа у руралнијим деловима Мериленда и Вирџиније, наводи амерички лист. 

Медведи се поверемено могу видети у предграђима, посебно у летњим месецима када младунци траже сопствену територију или излазе из својих јазбина и траже храну. 

Познато је да млади медведи иду и до 160 километара у потрази за новим стаништем. Одрасли мужјаци такође више лутају у потрази за партнером током сезоне парења која траје до краја јула.

У последње две године, медведи су примећени у предграђима, укључујући округе Хауард, Керол, Монтгомери, Фредерик и Балтимор. 

У 2016. години, жену је повредио црни медвед тежак око 90 килограма на прилазу њене куће у близини Фредерика због чега је имала скоро 80 шавова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана