Полиција на улицама Малмеа: Напето пред друго полуфинале Евровизије

GS
Foto: AP

МАЛМЕ - У шведском граду Малме, гдје се одржава овогодишња Пјесма Евровизије, организован је протест против учешћа израелске представнице Еден Голан, а полиција процјењује да се окупило између 6.000 и 8.000 људи.

Окупљени узвикују пропалестински мото ''Од ријеке до мора, Палестина ће бити слободна'' и ''Израел је терористичка држава'', преноси АП.

Локални медији извјештавају да се међу окупљенима налазе све генерације, укључујући родитеље с дјецом.

Демонстрације су планиране и у суботу за вријеме финала.

Раније данас, Израелски јавни емитер Кан, који организује такмичење Израела на такмичењу Пјесма Евровизије, саопштио је данас да је поднио жалбу Европској радиодифузној унији (ЕБУ) и шведском јавном емитеру (СВТ) због узвикивања које се јуче чуло током пробе израелске представнице и пропалестинских порука у првом полуфиналу у уторак.

Поред тога, посебна пажња усмјерена је и на хотел у ком је смјештена представница Израела. Испред овог објекта такође је од њеног доласка пуно припадника полиције и обезбјеђења, којих је толико да их је тешко и избројати, а присутан је и велики број оних у цивилу. Колико су појачане мјере обезбеђења, говори и чињеница да чак и пролазнике испитују и постављају питања попут оних којим поводом бораве у Малмеу, код кога и слично.

Према ријечима извора Курира с лица мјеста, учесници и делегације добиле су сугестије од организатора да не излазе из хотела, а посебно не са акредитацијама, како не би скретали пажњу на себе, јер од самог почетка такмичења влада напетост и стижу пријетње по њихову безбједност.

Да је ситуација врло непредвидива, свједочи и чињеница да је Еден Голан на проби, док је изводила своју нумеру на великој евровизијској сцени, доживјела непријатност. Како је на пробама била присутна и публика, један њен дио био је незадовољан учешћем израелске представнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана