Полиција чешља седмицу због 27

А. Јанковић, М. Латиновић
Полиција чешља седмицу због 27

Београд, Бањалука - Више јавно тужилаштво у Београду издало је јуче налог полицији да испита сумње у вези са нерегуларностима приликом извлачења бројева у посљедњем колу "Лота" Државне лутрије Србије, који посредством "Лутрије РС" играју и хиљаде становника РС.

Овај случај дигао је на ноге Србију и РС, а сумње у нерегуларности подгријане су у уторак увече током директног преноса извлачења популарне "седмице". Из бубња су редом извучени бројеви 4, 33 и 12 и ништа чудно није се дешавало док на ред није стигла четврта куглица. Иако је као четврта извучена куглица са бројем 27, у графици на екрану се појавио број 21. Неколико тренутака касније на екрану се појавио број 27, али на позицији за пети. На графици је био приказан и број добитника у том тренутку, иако пета куглица званично још није била извучена. Сумње је додатно подгријало то када су се у једном тренутку на екрану појавиле све двадесет седмице, а након тога је нестала сва графика са екрана.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац рекла је да је Тужилаштво одлучно да све детаљно испита.

- Уколико буду откривене нерегуларности, сви одговорни биће процесуирани, без обзира на њихову функцију и позицију. Потпуно смо свјесни да је овај случај изазвао широко узнемирење грађана, тако да ћемо јавност благовремено обавијестити о свим резултатима истраге - рекла је Доловац.

Директор Државне лутрије Србије Александар Вуловић устврдио је да је регуларност загарантована и да је проблем настао због графике.

- Две комисије прате извлачење. Једна док траје извлачење, а друга је у централном трезору. Обе су потврдиле регуларност - рекао је Вуловић.

Предсједник Комисије за извлачење бројева Љубомир Шкорић казао је да је у питању грешка човјека који уноси бројеве са лоптица.

- Он бројеве уноси у софтверски програм и унео је прво број 21. Видећи шта је урадио, уноси и 27. Постојала је вероватноћа да изађе и 21 и то се десило. Ништа чудно - каже Шкорић.

У "Лутрији РС", која у сарадњи са Државном лутријом Србије годинама омогућава љубитељима "седмице" у Српској да окушају срећу, кажу да је у спорном колу "Лота" на територији РС уплаћена укупно 67.001 КМ.

- Играчи су нас звали да би се информисали о спорној ситуацији, али нико није правио проблем. Ми, као пословни партнер Државне лутрије Србије, сматрамо да није било преваре и да је посриједи грешка оператера. Да је била намјештаљка, била би извучена "седмица", што се није десило - рекли су у "Лутрији РС".

Већ током директног преноса извлачења друштвене мреже су плануле, а већина коментара односила се не намјештање. Ни дан касније сумње нису спласнуле, а извлачење куглица била је једна од топ тема, посебно на уплатним мјестима "Лутрије РС". Бањалучанин Здравко Дикић, кога смо затекли на продајном мјесту, каже да годинама игра "Лото", надајући се да ће му се срећа осмијехнути. Признаје, међутим, да је послије посљедњег извлачења посумњао у регуларност.

- Лото је чиста срећа, или те погоде бројеви, или не. Имао сам ситних добитака и никада нисам помислио да има намјештања, али сам остао затечен током посљедњег извлачења. Сада више нисам сигуран да нема мућки - казао је Дикић.

Пензионерка М. С. каже да игре на срећу нису чиста посла.

- Све је могуће и да нас лажу и да се добитници унапријед знају, али народ ко народ, нада се добитку и игра - рекла је ова Бањалучанка.

Вучић: Пут до затвора је кратак

Премијер Србије Александар Вучић је рекао да ће сви одговорни сносити посљедице, уколико је било кривичног дијела у вези са извлачењем бројева у игри "Лото".

- Ако је било кривичног дела, ти људи ће одговарати у складу са законом, јер за такво рушење поверења следи озбиљна одговорност и нема велике филозофије. Сви који су у томе учествовали зна се где ће да путују и где ће одређено вријеме да проведу. Пут до затвора је врло кратак - рекао је Вучић и оцијенио да је стање у Државној лутрији Србије за нијансу мање лоше од катастрофалног, али је и даље катастрофално.

 

Раније сумње на превару

РС

У јуну 2012. године у посљедњем колу игре на срећу "ТВ Бинго" гледаоци су свједочили превари, јер се, иако раније већ извучен, број 3 поново појавио у бубњу. Након што је камера показала да ће број бити поново извучен, "чаробна рука" га је вратила назад и извучен је број 90.

 

Србија

Прије почетка извлачења бројева "Лота" 2012. године наложено је да се детаљно очисте све лоптице, а радник обезбјеђења је неовлаштено "вршљао" по бубњу с лоптицама.

Због тога се јавила сумња да је посриједи намјештаљка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана