Полицајци леђима ка првом човјеку Њујорка

Агенције
Полицајци леђима ка првом човјеку Њујорка

Њујорк - Више хиљада полицијаца испред цркве у Њујорку, где је одржана сахрана убијеног полицајца, окренуло је леђа градоначелнику Њујорка Билу де Блазију.

Реакција полицајаца, који су из цијеле земље дошли да одају почаст настрадалом колеги, услиједила је послије ријечи званичника полицијског синдиката који су навели да је Де Блази допринио атмосфери неповјерење између полиције и демонстраната који су протестовали због полицијске бруталности.

Де Блазио је ипак у цркви, гдје је одржана служба полицајцу Рафаелу Рамосу, добио аплауз прије и послије говора.

Представници полицијског синдиката рекли су да је Де Блазио депринио неповјерењу у полицију пошто је није адекватно подржао током бројних протеста због полицијске праксе, послије смрти Мајка Брауна у Фергусону и Ерика Гарнера у Њујорку овог љета.

Послије убиства два полицајца 20. децембра предсједник полицијског синдиката Патрик Линч и његови сарадници су у болници окренули леђа градоначелнику као знак непоштовања. Линч је оптужио Де Блазија за смрт полицајаца и поручио му да су му руке крваве.

На сахрани су у суботу говорили и потредсједник САД Џо Бајден и гувернер Њујорка Ендру Куомо.

Полицајци испред церкве су се придружили онима унутра у аплаузу Бајдену који је полицијско одјељење Њујорка назвао најбољим на свијету.

"Сматрам да ће ова полиција и овај невјероватно разноврстан град показати како превазићи подјеле", додао је Бајден.

Куомо је рекао да "ништа неће побједити или подјелити њујоршку породицу".

Де Блазио је одао почаст полицајцу Рафаелу Рамосу (40) као "хероју" и "човјеку мира и љубави", и изразио саучешће "једној другој породици - породици полиције Њујорка која толико пати".

Напад на два почија уздрмао је Њујорк, али и зауставио велике протесте у којима је критикована полиција због убиства ненаоружаних црнаца.

Де Блазио је послије тог напада чврсто стао уз полицију и тражио да се обуставе протести против полиције док не буду сахрањени настрадали полицајци. То ипак није било довољно пошто је јуче мали авион надлетео ријеку Хадсон у Њујорку с транспарентом: "Де Блазио, окренућемо ти леђа".

Рамос и његов колега Лиу Венђијаном (32) убијени су 20. децембра, док су били у патролном аутомобилу паркираном у Бруклину. Двојица полицајаца нису ни имала времена да виде нападача, 28-годишњег црнца Исмаила Бринслија који је потом извршио самоубиство.

Сахрана другог убијеног полицајца, на коју долази родбина из Кине, још није заказана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана