Покушаји да се Путин демонизује

Танјуг
Покушаји да се Путин демонизује

Москва - Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков рекао је да се Путин никада не плаши да преузме одговорност и настоји да не пропусти указану прилику.

"Таква врста одговорности је нешто чега се Путин не плаши да предузме", рекао је Песков и додао да је Путин свјестан да сноси велику одговорност за ситуацију у својој земљи, а народ му вјерује и у вријеме криза је све јединственији, пренио је Тасс.

Песков је то рекао на округлом столу који је организовала агенција Тасс, а поводом 15 година од првог избора Путина за предсједника Русије.

"Народ полаже наде у Путина и спреман је да заједно с њим ради на превладавању ситуације", рекао је Песков.

Он је истакао да постоје покушаји да се Путин демонизује.

"Уколико неки вођа наше земље настоји да промовише интересе наше земље, што се више залаже за права наше земље на међународној сцени, све више се покушава да се он демонизује", подсјетио је Песков на ријечи које је својевремено изговорио сам Путин.

Песков је истакао да су послије периода од 15 година колико је Путин на власти, поједини свјетски лидери навикли на чињеницу да Москва чврсто брани своје националне интересе.

"У посљедњих 15 година, створена је генерација младих који не памте назадовање Совјетског Савеза 70-тих и 80-тих година, ужасе 90-тих година, и они су сада генерација Путина. Већина тих људи себе налази у Русији, они знају шта треба да раде, они су спремни да раде и они се консолидују око Путина. То статистички подаци показују", истакао је Песков.

"С друге стране, појавила се група свјетских лидера који не знају за Русију без Путина и који су почели да разумјевају да Русија чврсто брани своје интересе", рекао је портпарол руског предсједника.

"Сам Путин има потпуно чврству и комплетну основу неопходну за настављање својих пројеката и можда компензацију за оно што није у потпуности остварено. Већина народа подржава нашег председника у томе", рекао је Песков, отварајући Округли сто.

Он сматра значајним да се свеобухватно простудира и дискутује о Путинових 15 година на челу власти.

"Тема је једноставна, али изгледа изузетно значајна - 15 година откако је Путин изабран за предсједника. Датум је превише значајан да би прошао без дискусија, јер без разумијевања тога шта је Путин остварио, а шта није, и тога шта се десило Русији и свијету у том периоду времена, изузетно је значајно да с повјерењем гледамо у будућност", рекао је Песков.

Он је захвалио организаторима Округлог стола, истраживачком центру Тас с и њеном шефу Семјону Соркину.

На округлом столу говорио је и Александар Ослон, директор агенције за испитивање јавног мњења ФОМ, који је рекао да је популарност Путина откако је први пут преузео кормило државе, увијек била виша од 50 одсто, а највећа након поновног уједињења Крима са Русијом.

Ослон је рекао за Тасс да су резултати добијени на основу недјељних анкета током протеклих 15 година, а испитаници су одговарали на питање за кога би гласали на предсједничким изборима у случају да се одржавају недјељу.

Рејтинг популарности Путина у изборној кампањи 2000. године био је 47 одсто, а 22. марта ове године, Путин је добио гласове 75 одсто Руса.

Према ФОМ-у, популарност Путина је била на врху након прихватања Крима у састав Русије 2014. године. У моменту када је одлука о томе донијета, Путинова популарност износила је 50 одсто. У наредних 12 мјесеци, од уласка Крима у Русију, популарност Путина је стално расла и 22. марта достигла 75 одсто.

Путин је први пут изабран за предсједника Русије 26. марта добивши скоро 53 одсто гласова. Године 2004., добио је 71,31 одсто гласова, а 2012. године 63,6 одсто гласова.

На округлом столу учествовали су Песков, Ослон, бивши министар финансија и лидер Одбора грађанске иницијативе Алексеј Кудрин, предсједник Руског савеза индустријалаца и предузетника Александар Шокин, и други.

Копредседник централног особља Сверуског народног фронта (АРПФ) Александар Бречалов рекао је да Владимир Путин за дио своје огромне популарности умногоме дугује и борби против корупције.

"Висока популарност је умногоме постигнута активношћу АРПФ-а. Ти подаци долазе због разних фактора, невезано за одлуке које се тичу Крима и Зимских олимпијских игара, као и због мјера које је предсједник предузео против гувернера. Народ реагује на то", рекао је Бречалов.

Песков је на скупу, износећи неке податке у протеклих 15 година колико је Путин на власти, изнио и један занимљив детаљ, а то је да је Путин на пецању у Сибиру 2013. године ухватио штуку од 20 килограма.

"Чак је и чувар ловишта који је био у Путиновој пратњи, рекао да ништа слично тој риби није видио", рекао је Песков, додајући да су котлети од капиталног улова запањили многе својом тежином, пренијела је руска агенција Тасс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана