Покренута истрага против Роџера Вотерса због наводно нацистичког костима

Танјуг
Покренута истрага против Роџера Вотерса због наводно нацистичког костима

БЕРЛИН - Њемачка полиција отворила је истрагу против бившег басисте "Пинк флојда" јер је током недавног наступа у Берлину наводно носио костим који личи на нацистичку униформу.

На концерту, одржаном 17. маја у Мерцедес-Бенз Арени, Вотерс је носио дугу кожну јакну и црвену траку око руке на којој су била два црна укрштена чекића на бијелом кругу, преноси BBC.

Поред тога, он је у публику уперио и лажни митраљез.

У Њемачкој је забрањено истицање нацистичких симбола, застава и униформи, међутим њихово истицање је дозвољено из уметничких и едукативних разлога.

-Истрагу водимо због сумње на подстицање јавне мржње јер би се одјећа која се носи на сцени могла користити за величање или оправдавање нацистичке владавине, чиме би се нарушио јавни мир - рекао је портпарол полиције Мартин Халвег.

Он је додао да је Вотерсов костим подсјећао на униформу СС официра, као и да ће, након што се оптужбе размотре, предмет бити прослијеђен јавном тужиоцу.

Са друге стране, поједини корисници друштвених мрежа истакли су да је музичар исту одећу носио и на претходним наступима, а симболи су слични онима који се појављују на костимима у филму "The Wall" из 1982. године, заснованом на истоименом албуму „Пинк флојда“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана