Подjела у ЕУ: Меркелова или Макрон?

Б92
Подjела у ЕУ: Меркелова или Макрон?

Изјава француског предсjедника Макрона о Европској унији и НАТО подиjелила је Европу. Са Макроном се посебно није усагласила њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Меркелова сматра да је Емануел Макрон имао врло “суров ријечник”. Она је поручила да не дијели његов став.

“Европа се сасвим сигурно нашла у хаосу који поодавно траје и тешко је процијенити куда ће даље ићи. Макронова изјава није у суштини ништа ново, само су нове формулације које су веома драстичне и веома бруталне. То је сада, по интонацији, драматичније него што је он иначе говорио”, рекао је за Спутњик дугогодишњи дописник листа “Политика” из Њемачке Мирослав Стојановић.

Стојановић каже да су се Меркелова и Макрон разишли у мишљенима када је Макрон изјавио да је ЕУ потребна радикална реформа.

“Макронов концепт познат је још од оног чувеног говора на Сорбони, када је рекао да ЕУ више не може правити неку унутрашњу кохезију са постојећим механизмима и у композицији са 28, односно 27 чланица, те да јој је потребна радикална реформа”, рекао је Стојановић.

“Тај тандем је раније увек отварао неку нову страницу у том највећем послератном пројекту — ЕУ. Међутим, тај тандем одавно не функционише складно”, објашњава Мирослав Стојановић.

Стојановић сматра да Макрон жели да се постави као нови вођа Уније и да, на неки начин, лидерску палицу преузме од Ангеле Меркел, пише Спутњик.

“За сада осим оног који заступају Меркелова и Макрон, у Европи не постоји трећи концепт консолидације Европске уније нити личност која би могла да га наметне као тему, а камоли да га реализује”, каже Стојановић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана