Подигнута оптужница против Пуџдемона

Агенције
Подигнута оптужница против Пуџдемона

Мадрид - Шпански државни тужилац оптужио је смијењеног каталонског лидера Карлеса Пуџдемона за побуну и навођење на немире, док је бивши регионални челник отпутовао у Белгију с другим члановима своје смијењене администрације и састао се с њиховим унајмљеним адвокатом.

Док је Мадрид започео с директном управом над Каталонијом, државни тужилац Хосе Мануел Маза подигао је оптужбе за побуну, навођење на немире, превару и проневјеру средстава, против каталонских челника који су организирали нелегални референдум о независности од Шпаније.

Гласање од 1. октобра у просперитетној регији која има властити језик и културу изазвало је највећу политичку кризу у Шпанији. У петак је шпански премијер Мариано Рахој смијенио каталонску сецесионистичку владу, сазвао је регионалне изборе за 21. децембар и саопштио је да ће влада преузети  директну контролу над регијом.

Тај процес започео је безболно у понедјељак када су регионални службеници игнорисали позиве за грађанском непослушношћу, док су сецесионистичке странке пристале да учествују на децембарским изборима.  

Високи званичник шпанске владе сопштио је у понедјељак да је Пуџдемон стигао у Белгију. Он се одвезао у француски град Марсељес како би авионом отпутовао у Белгију с петеро осталих чланова његове смијењене администрације, јавили су  шпански медији.

Белгијски адвокат Паул Бекаерт, чији њебсите наводи да је он ангажован у организацији за људска права, саопштио је да је он преузео Пуџдемона као клијента али није потврдио да ли сарађује с њим на подношењу захтијева за политичким азилом.

Бекаерт је изјавио за белгијску ТВ станицу ВТМ да Пуџдемона није побјегао из Каталоније и да ће се у уторак обратити јавности у Бриселу, преноси Ројтерс..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана