Ужасавајућа процјена: Под рушевинама у Турској и Сирији затрпано 180.000 људи

Tanjug
Foto: Twitter

АНКАРА/ДАМАСК - Пуне размјере разарања проузрокованих двоструким земљотресима магнитуде 7,8 и 7,5, који су погодили јужну Турску и сјеверну Сирију 6. фебруара још нису познате, а засад се зна да расте број смртних случајева који је у те две земље премашио 11.000, као и да је оштећено најмање око 6.000 зграда, пренио је Економист.

Стручњак за земљотресе Овгун Ахмет Ерцан процјењује да би 180.000 или више људи могло бити заробљено испод рушевина, од којих су вјероватно скоро сви мртви.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је ванредно стање у десет провинција које су потресли земљотреси, а у њима живи 13 милиона људи.

У регији погођеној катастрофом на југу Турске налази се и Адана, град са 1,8 милиона становника, у којем су небројени стамбени блокови сравњени са земљом

Југоисточно одатле на око 100 километара призори су још апокалиптичнији, нарочито у Искендеруну, граду на обали Средоземног мора, гд‌је ватра гута један за другим бродски контејнер у градској луци и пуни околне планине црним димом, а ватрогасаца нема нигд‌је.

Катастрофално стање је и у још јужнијој Антакији, месту од 400.000 људи, у којем практично све зграде уништене, док су лешеви извучени из рушевина, умотани у теписоне или ћебад, нанизани дуж главне саобраћајнице, поред повређених, који чекајући хитну помоћ.

Аеродром у близини тог мјеста затворен је због оштећења писте. 

С друге стране, у Сирији највише страдалих има у Идлибу, провинцији коју држе побуњеници на сјеверозападу, као и у области под контролом режима Башара ал-Асада.

Уједињене нације кажу да су на сјеверозападу најмање 224 зграде уништене, док их је 325 оштећено, а коначни број вјероватно ће бити много већи.

Већина људи у Идлибу је расељена из других области у Сирији и живи у шаторима или импровизованим кућама, а очевици кажу да је земљотрес погодио читава села.    

Бијели шлемови, група цивилне одбране која ради у поменутој области, били су нажалост добро припремљени да реагују, јер су провели године ископавајући људе из рушевина током вишегодишњег рата у Сирији.

Међутим, њих је веома мало, можда око 3.000 добровољаца у региону од више од четири милиона људи.

Турска војска, која има мале базе широм Идлиба, послала је спасилачке тимове, али ће подршка споља вјероватно споро стизати, како због тога што регион контролишу побуњеничке групе, тако и зато што је до њега тешко доћи, а око 2,7 милиона људи у покрајини ослања се на међународну помоћ која се транспортује преко границе.

УН су 7. фебруара објавиле да је прекогранична помоћ заустављена и није јасно када би то могло да се настави, па ће то успорити све напоре за ублажавање земљотреса, рачунајући несташицу хране, лијекова и других основних добара за милионе људи.

Ништа боља ситуација није ни на територији под контролом режима, али се чини да је најгор у Алепу, другом њајвећем граду у Сирији, али је такође велика штета у Хами, провинцији на југу, и Латакији, на обали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана