Почео процес ратификације чланства Финске и Шведске у НАТО

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- У сједишту НАТО почела је церемонија потписивања протокола о приступању Шедске и Финске Алијанси чиме започиње формални процес ратификације.

Амбасадори НАТО потписали су протокол о приступању Финске и Шведске, у присуству шефова дипломатије двије земље Пеке Хависта и Ан Линде.

"Ово је историјски тренутак за Финску, Шведску и НАТО. Бићемо јачи и наши грађани сигурнији пред највећом безбједносном кризом у посљедњих неколико деценија", рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Генерални секретар рекао је да врата НАТО остају отворена за европске демократије које су спремне да дају допринос заједничкој безбједности.

Протокол о приступању мора бити ратификован у свих 30 држава чланица НАТО-а. Свака од њих има различите правне процедуре и могуће је да ће до коначног приступања нове двије чланице проћи и неколико месеци, преноси АП. Протокол значи да Хелсинки и Стокхолм могу да учествују на састанцима НАТО и имају већи приступ обавјештајним подацима али све до окончања процеса ратификације неће имати заштиту по клаузули НАТО која каже да је напад на једног савезника напад на све.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана