Пловећа тврђава "Џон Ф. Кенеди" спремна за пловидбу

РТС
Пловећа тврђава "Џон Ф. Кенеди" спремна за пловидбу

Америчка морнарица подијелила је снимак будућег носача авиона "Џон Ф. Кенеди" у сувом доку, који се пуни водом а брод први пут плута. Џиновска пловећа тврђава, други брод у класи суперносача "Џералд Р. Форд“, кошта око 13 милијарди долара.

Снимак заправо показује да су носачи авиона, посебно они из нове класе "Форд“, попут ледених бријегова. Сви знамо колики су изнад површине, али се добар дио брода налази сакривен под водом.

Произвођач бродова „Хантингтон Ингалс индустриз“ почео је са градњом "Кенедија“ 2015. године у бродоградилишту у Норфолку, у Вирџинији.

Структура је завршена у јулу ове године, када је уграђен посљедњи дио тежак 780 тона. До 2025. године "Хантингтон Ингалс“ радиће на опремању грдосије, од електромагнетних катапулта до тоалета.

"Кенеди“ на море треба да исплови овог мјесеца, америчкој морнарици биће испоручен у септембру 2024, а почеће да се користи 2026. године.

Као други у својој класи, "Кенеди“ ће замијенити "Нимица“, док ће трећи носач авиона класе "Форд“ понијети име „Ентерпрајз“.

Не тече све глатко за класу "Форд“. Челни брод "Џералд Р. Форд“ почео је да се гради 2009. године и требало је да буде уврштен у бројно стање 2018. Због техничких проблема, укључивање у морнарицу одложено је за 2022. годину.

Његова цијена испрва је била пројектована на 10,4 милијарде долара, али се сада попела на 13 милијарди.

Толико новца је много чак и за носач авиона, али "Форд“ класа у себи има сијасет модерних технолошких иновација у електромагнетним катапултима, новим радарима, реакторима и осталој опреми која треба да обезбиједи супериоран, али за одржавање јефтинији брод.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана