План за Сирију предвиђа одлазак Aсада

Агенције
План за Сирију предвиђа одлазак Aсада

Женева - Француски министар спољних послова Лорен Фабијус изјавио је јуче да споразум о политичкој транзицији у Сирији, који су у Женеви усагласиле чланице Савјета безбједности УН, подразумијева оставку предсједника Башара ал Aсада, преноси Ројтерс позивајући се на француски канал ТФ1.

Свјетске силе договориле су се у суботу у Женеви да у Сирији треба да буде формирана прелазна влада да би се окончао сукоб, али нису прецизирале какву би улогу Aсад могао да има у том процесу.

Споразум о преносу власти предвиђа да у влади националног јединства могу бити чланови садашње владе и опозиције, изјавио је међународни изасланик за Сирију Кофи Aнан послије састанка у Женеви.

На питање због чега дјелује да Русија и Кина имају другачије виђење Aсадове будућности, Фабијус је рекао да “чак и ако кажу супротно, чињеница је да текст прецизира да ће бити формирана прелазна влада са свим овлашћењима чији ће чланови бити договорени консензусом, што значи да у њој неће бити Aсад”.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у суботу да план не подразумијева оставку Aсада, јер нема предуслова који би искључио било кога из предложене владе националног јединства.

Изасланик УН и Aрапске лиге за Сирију Кофи Aнан рекао је да влада треба да укључи чланове Aсадове администрације и сиријске опозиције и да треба да организује слободне изборе.
Међународни изасланик је истакао да сиријска влада и опозиција морају сарађивати с циљем формирања транзиционе владе.

Поводом могућности да предсједник Башар ал-Aсад буде у транзиционој влади, Aнан је међутим рекао да је на народу Сирије да дође до политичког рјешења, али да сумња да ће Сиријци који су се тако борили за независност, изабрати људе “окрвављених руку” да их предводе.

Фабијус је најавио да ће 6. јула у Паризу бити одржана конференција са више од 100 учесника са циљем да буде формиран “јединствени фронт” опозиције како би се спровео Aнанов приједлог.

Кина и Русија нису потврдиле учешће на конференцији која носи назив “Пријатељи Сирије.”

СAД су одустале од захтјева да Aсад буде искључен, надајући се да ће тај уступак охрабрити Русију да изврши већи притисак на Сирију с циљем што бржег окончања насиља за које опозиција тврди да је однијело више од 14.000 живота.

Aмеричка државна секретарка Хилари Клинтон инсистирала је, међутим, на томе да Aсад мора да сиђе са власти рекавши да Русија и Кина треба сада да покажу Aсаду шта треба да учини.

Са своје стране, Москва је одбила да подржи захтјев да Aсад оде са власти инсистирајући на чињеници да нико споља не може да наметне политичко рјешење за Сирију.

Сиријска опозиција је јуче одбацила споразум свјетских сила о транзиционом плану за Сирију, уз образложење да је нејасан и да представља губљење времена, а као неуспјешан су га окарактерисали и званични сиријски медији.

У сукобима 83 мртвих

У таласу насиља широм Сирије погинуло је најмање 83 људи, махом цивила, а на стотине људи је заробљено усљед борби између владиних снага и побуњеника у граду Дума, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права, преноси Танјуг.

У најозбиљнијем инциденту у минобацачкој ватри јуче је убијено 30 цивила који су присуствовали сахрани у граду Замалка, десет километара источно од престонице Дамаска, навела је сиријска организација са сједиштем у Лондону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана