Пјонгјанг: САД ствара азијску верзију НАТО-а

Танјуг
Пјонгјанг: САД ствара азијску верзију НАТО-а

ПЈОНГЈАНГ - Северна Кореја заједничке војне вежбе Сједињених Америчких Држава, Јужне Кореје и Јапана сматра „злокобним" и схвата их као дио опасног увода у стварање "азијске верзије НАТО-а", објавила је данас сјевернокорејска државна новинска агенција КЦНА, преноси Ројтерс.

„Формирање војног савеза САД-Јапан-Јужна Кореја, мотивисано наклоношћу Јапана и Јужне Кореје да се приближе САД, очигледно је опасан увод у стварање азијске верзије НАТО-а", истиче сјевернокорејска агенција, преноси Ројтерс.

Три земље ће спровести комбиновану вјежбу откривања и праћења ракета у близини Хаваја у августу ове године, под називом Пацифик Драгон, наводи Ројтерс.

„САД постају паклено наклоњене војној сарадњи са својим сателитима, занемарујући примарни безбхедносни захтјев и забринутост азијско-пацифичких земаља", саопштила је КЦНА, преноси британска агенција.

Извештај КЦНА објављен је неколико сати прие него што би предсједник Јужне Кореје Јун Сук Јол и премијер Јапана Фумио Кишида требало да дођу на годишњи самит НАТО-а, ком ће по први пут присуствовати као посматрачи, а планирано је да се том приликом састану са предсједником САД Џозефом Бајденом како би разговарали о Северној Кореји, што је први састанак трију земаља у вези са овом темом од 2017. године, преноси Ројтерс.

Сјеверна Кореја је извршила рекордан број тестирања ракета у овојој години, укључујући и тестирање своје највеће интерконтиненталне балистичке ракете, а постоји забринутост да би могла да почне припреме за прво тестирање нуклеарног оружја од 2017. године, оцењује Ројтерс.

Вашингтон је подстакао Сеул и Токио да више сарађују у вези са претњама Сјеверне Кореје, као и да се супротставе растућем утицају Кине, наводи британска агенција.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијан изјавио је раније да би свијет требало да буде опрезан и да спријечи ширење НАТО-а.

„Покушаји НАТО-а да изазове конфронтацију између блокова и да формира мале клике биће одбачени од свих и осуђени су на пропаст", навео је Џао, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана