Пјонгјанг пријети Вашингтону

Агенције
Пјонгјанг пријети Вашингтону

Пјонгјанг - Сјеверна Кореја запријетила је данас да ће узвратити Бијелој кући и другим америчким циљевима, уколико Вашингтон буде санкционисао наводни хакерски упад.

Највиша сјевернокорејска војна администрација Комисија за националну одбрану /NDC/ поново је данас негирала умијешаност у хакерски упад у компјутерску мрежу компаније "Сони пикчерс" због чега је одгођена премијера филма "Интервју" за који Пјонгјанг сматра да исмијева лидера Ким Џонг Уна.

Амерички предсједник Барак Обама  јуче је потврдио да је Сјеверна Кореја одговорна за упад.

NDC је у саопштењу, који је пренијела сјевернокорејска новинска агенција КЦНЛА, саопштила да су војска и народ "потпуно спремни за сукоб са САД у свим ратниом просторима, укључујући и сајбер".

"Наша најоштрија противакција биће предузета против Бијеле куће, Пентагона и цијелог америчког копна, отпадној јами тероризма, која ће надмашити жсиметричну контракцијуж, коју је најавио предсједник САД Барак Обама", истиче се у саопштењу.

Сјеверна Кореја, која је и раније пријетила америчком копну, оптужила је Обамину администрацију да је "дубоко одговорна" за настајање комедије "Интервју", чија је радња фикциона завјера за атентат на Ким Џонг Уна.

Пјонгјанг је поново похвалио "исправну акцију" хакерске организације, која себе назива "Чувари мира", али да нема податке гдје је сједиште те групације. 

Медијска кућа "Сони пикчерс" саопштила је да је донесена одлука о отказивању премијере комедије "Интервју" након што им је пријетње упутила хакерска организација "Чувари мира", који су упали у компјутерску мрежу те компаније и запријетили нападом на све америчке биоскопе у којима буде емитован филм.

Премијера филма била је заказана за 25. децембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана