Писмо НВО свјетским лидерима,хитно ријешити проблем глади

Танјуг
Писмо НВО свјетским лидерима,хитно ријешити проблем глади

ЛОНДОН - Стотине хуманитарних организација у заједничком апелу позвало је данас свјетске лидере да одмах предузму мјере у циљу превазилажења кризе глади која се погоршала због пандемије корона вируса, сукоба и нестабилности, и климатских проблема.

У отвореном писму које представља подршку недавном апелу Уједињених нација, стотине оргранизација које се боре против неједнакости упозорило је свјетске владе да су тренутно милиони људи у опасности од епидемије глади која прети да избије у току ове године и да су хитно потребне око четири милијарде фунти улагања како би се хуманитарна катастрофа спечила, наводи Гардијан.

Организације, међу којима су и Међународни савјет добровољних агенција (ICVA) и Свјетски програм за храну (WFP) поручили су да су истовремени ефекти сукоба, климатских промјена и неједнакости, заједно са кризом Ковид-19, довели до акутне ситуације са несигурношћу хране широм свијета.

Почетком године, WFP и UN-ова Организација за храну и пољопривреду упозорили су да и до 270 милиона људи нема довољно хране или постоји висок ризик да остану гладни.

Више од 34 милиона људи било је у том тренутку на ивици глади, и они би могли доживјети катасторфу без непосредне акције, а тренутно је само у Јемену, Јужном Судану и Буркини Фасо 155.000 људи у опасности од умирања од глади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана