Песков: Суд, а не Кремљ, може да прогласи Наваљног кривим

Танјуг
Песков: Суд, а не Кремљ, може да прогласи Наваљног кривим

МОСКВА - Кремљ нема прерогатив да прогласи кривим опозиционог лидера Алексеја Наваљног, то може да учини само суд, који је већ донио пресуде у вези са овом особом, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући интервју секретара Савјета безбједности Николаја Патрушева за недељник "Аргументи и факти".

- Само суд може да прогласи кривим неког руског држављанина. Знамо да је Наваљни већ више пута проглашаван кривим за злочине према руским законима и било какве даље одлуке може доносити само суд. То није прерогатив Кремља - рекао је Песков, пренио је ТАСС.

У интервјуу, секретар Савјета безбједности изјавио је да је Западу потребан Наваљни да би дестабилизовао ситуацију у Русији.

Он је рекао и да је овај појединац више пута грубо прекршио руско законодавство и починио преваре великих размера и као руски држављанин треба да сноси одговорност за своје илегалне активности у складу са законом.

Кремљ је саопштио данас да не може постојати дијалог са људима који протестују насилно и противзаконито, након што су десетине хиљада људи изашле на улице током викенда захтијевајући да власти пусте из притвора Наваљног.

Песков је рекао да је ниво насиља који су показали поједини демонстранати без преседана и да су били врло агресивни.

Он је нагласио да је број случајева насиља полиције према демонстрантима далеко мањи и да је у току истрага о томе. Поједини случајеви насиља полиције забиљежени су камером.

Секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев изјавио је да Запад користи Наваљног у покушају да дестабилизује Русију.

Он је рекао да Наваљни мора да сноси одговорност за стално кршење закона.

Наваљни је од прошле седмице у притвору у којем ће провести 30 дана.

Руски опозиционар приведен је након повратка из Њемачке, гдје се опорављао од наводног тровања нервним агенсом.

Наваљни би могао да буде осуђен на вишегодишњу казну затвора због кршења условног пуштања на слободу и других случајева који су покренути против њега.

Патрушев је након протеста позвао Наваљног да се суочи са пуним законским посљедицама.

- Он је упорно и ужасно кршио руски закон, учествовао је у превари у коју је укључена велика количина новца. Као држављанин Русије, Наваљни мора да сноси одговорност за своје противзаконите поступке, у складу са законом - истакао је Патрушев.

Према ријечима Патрушева, Западу је потребан Наваљни за дестабилизовање ситуације у Русији, преврат, штрајкове и немире, какви су били у Украјини 2014. године.

Наваљни ће се појавити на саслушању у суду у уторак, 2. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана