Песков: Предстоји дугорочна борба са Западом

Срна
Песков: Предстоји дугорочна борба са Западом

Русија треба да буде сигурна у себе и да остане чврста за дугорочну борбу против Запада, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

На питање новинара да процијени када би специјална војна операција Москве у Украјини могла да буде завршена, Песков је рекао да то питање треба упутити Министарству одбране.

Што се тиче “рата у широкој дефиницији те ријечи, као конфронтације између непријатељских земаља”, Песков је навео да ће “хибридни рат који је Запад покренуо против Русије” вјероватно трајати “веома дуго”.

- Сада су нам потребни чврстина, самопоуздање, сврсисходност и јединство око предсједника да бисмо успјели - рекао је портпарол.

Москва је више пута оптужила Запад да у суштини води “посреднички рат” против Русије у Украјини и инсистира да САД и њени савезници већ дуго теже да дестабилизују и разбију Русију.

- САД и њихове сателитске државе воде свеобухватни хибридни рат за који су се дуго припремале и користе украјинске радикалне националисте као оружје против нас - изјавио је прошлог мјесеца руски министар спољних послова Сергеј Лавров, додајући да државе на Западу више ни не покушавају да сакрију своје праве намјере, подсјећа “Раша тудеј”

Државе Запада настављају да пружају обимну војну помоћ Украјини, трошећи милијарде долара на све напредније оружје и муницију за кијевске снаге, док истовремено уводе више етапа свеобухватних санкција Русији.

Москва инсистира на томе да је Запад због својих поступака практично страна у сукобу између Русије и Украјине, а Лавров је данас изјавио да се НАТО сада у суштини бори на страни кијевског режима и да “не може бити више укључен” у непријатељства.

И руски и западни политичари су у неколико наврата признали да би сукоб у Украјини, и потоњи сукоб између Москве и Запада, могао да се испостави као дугорочан. Њемачки канцелар Олаф Шолц упозорио је прошле недјеље да “чак и када се рат заврши, неће све бити враћено у нормалу преко ноћи” и да ће се дуго осјетити посљедице овог сукоба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана