Песков: Европи ће једног дана бити потребан Сјеверни ток 2

Танјуг
Песков: Европи ће једног дана бити потребан Сјеверни ток 2

МОСКВА– Русија се не нада да ће покренути гасовод Сјеверни ток 2 у скорије вријеме, али је увјерена да ће Европи једног дана бити потребан тај гасовод, без обзира на то шта говоре сада, саопштено је данас из Кремља.

-Инфраструктура тог гасовода је спремна и неко вријеме ће у радном стању лежати на дну мора. Баш тај пројекат ће Европи бити потребан једном, шта год да кажу. За сада нема наде (за покретање) - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Ројтерс.

Берлин је зауставио сертификацију тог гасовода, који иде по дну Балтичког мора и који је дизајниран да удвостручи испоруке руског гаса директно до Њемачкњ, након што је Москва званично признала независност два отцјепљена региона у источној Украјини и покренула специјалну војну операцију у тој земљи.

Европска комисија је у сриједу представила план вриједан 210 милијарди евра (220 милијарди долара) у настојању да оконча ослањање Европе на руска фосилна горива до 2027. и да убрза прелазак на зелену енергију.

Потпредсједник руске владе Александар Новак рекао је данас да ће Русија преусмјерити енергенте које Европа одбије у друге регионе свијета, укључујући Азију, додајући да ће купци на западу скупље плаћати испоруке неруске енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана