Пекинг појачава присуство од арктика до Западног балкана

Срна
Пекинг појачава присуство од арктика до Западног балкана

БРИСЕЛ - Кина није непријатељ НАТО-а, али убрзава војно модернизовање и појачава своје присуство од Арктика до западног Балкана, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је током конференције за новинаре у Бриселу истакао да Кина повећава присуство у свемиру и кибернетичком простору и да жели да контролише кључну инфраструктуру НАТО савезника.

Столтенберг је најавио да ће министри спољних послова чланица НАТО-а током састанка у Букурешту 29. и 30. новембра разговарати о начинима суочавања са изазовима које Кина представља за Алијансу.

"Министри спољних послова НАТО-а разговараће и о начинима јачања наше растегљивости и изазова које представља Пекинг. Кина није непријатељ Алијансе, али убрзава војно модернизовање, појачава своје присуство од Арктика до западног Балкана, као и у свемиру и кибернетичком простору и жели да контролише кључну инфраструктуру НАТО савезника", истакао је Столтенберг.

Столтенберг је у понедјељак, 21. новембра, упозорио да Кина жели да ојача контролу над кључном инфраструктуром, ланцима испоруке и кључним индустријским секторима западних земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана