Патријарх Вартоломеј мијења слику свјетског православља

Срна
Патријарх Вартоломеј мијења слику свјетског православља

МОСКВА - Посјета Васељенског патријарха Вартоломеја Литванији могла би озбиљно да промијени слику свјетског православља, на путу ка новој “великој шизми” /глобалном расколу/, јер омогућава стварање паралелне православне структуре сличне оној која већ годинама постоји у Естонији, пише портал “Независима газета”.

Васељенски патријарх Вартоломеј боравио је у посети Литванији, а посљедице његовог боравка у тој балтичкој држави важне су како са политичке, тако и са историјско-идеолошке тачке гледишта, наводи портал.

Патријарх Вартоломеј и премијер Литваније Ингрида Шимоните саопштили су да су Цариградска црква и влада те балтичке државе закључиле споразум о сарадњи, који ће омогућити стварање паралелне православне структуре, преноси “Спутњик”.

“База Цариграда у Литванији је за сада мала. То су само петорица свештеника, који су раније прекинули везу са Литванском православном црквом Московске патријаршије. Ипак, већ им је додијељен храм за богослужење, а споразум који је потписан омогућиће стварање паралелне православне структуре сличне оној која већ годинама постоји у Естонији”, наводи се у тексту.

Значај Литваније за руску духовну традицију много је већи него значај Естоније.

“Цариград би могао да крене путем стварања националних организација, али и уједињавања свих остатака жруског свијетаж под окриљем Православне цркве Украјине, коју је Вартоломеј признао, упркос оштром противљењу већег броја помијесних цркава, попут руске”, пише “Независима газета”.

Још приликом формирања те цркве у децембру 2018. године могле су се чути тврдње да њена јурисдикција треба да се прошири и на Бјелорусију.

“Ако су замисли патријарха Вартоломеја сразмјерне авантурама политичара, онда би ствар могла да иде даље од ограђивања Московске патријаршије по контури садашњег разграничавања Русије и Запада. У дипломатији, у свјетлу сукоба, стално долази до рушења постојећих правила, а систем међуцрквених веза тешко да ће остати независан у том процесу”, закључује руски портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана