Партија рата у Украјини још постоји

Танјуг
Партија рата у Украјини још постоји

Москва - Шеф администрације Кремља Сергеј Иванов рекао је да украјински лидери почињу да схватају да никоме не треба рат, али да је партија рата још јака у тој земљи.

"Мислим да украјински предсједник такође почиње да схвата да му не треба рат са горким крајем, до посљедњег Украјинца. Споразуми које смо постигли омогућили су престанак борбених операција, мада је мир још доста ломљив", рекао је он у интервјуу за лист "Расискаја газета" у сутрашњем броју.

"Партија рата у Украјини још постоји, још је веома јака али се надам да ће побједити жеља за миром, једноставно здравим разумом", додао је Иванов, а пренијела агенција Итар-Тасс.

Иста агенција пренијела је и да је украјински предсједник Петр Порошенко признао постојање партије рата у Украјини али истакао да он припада партији мира.

"Учинићу све да спроведем мировни план (за источну Украјину)", рекао је он данас у разговору за украјинске тв канале.

"Одлагање споразума ЕУ са Украјином и на папиру"

Власти у Кремљу надају се да ће договор о одлагању имплементације Споразума о придруживању између Украјине и Европске уније коначно бити потврђен и на папиру, рекао је данас Сергеј Иванов, шеф администрације Кремља.

"Одлучено је да имплементација Споразума о придруживању између Украјине и ЕУ буде одложена за годину дана, али то је био вербални договор. Надам се да ће он бити потврђен и на папиру", поручио је Иванов.

Иванов је подсјетио да се украјинска криза разбуктала посто је бивши предсједник Украјине Виктор Јанукович најавио да ће потписивање споразума с ЕУ бити одложено, пренио је Итар-Тасс.

"То је изазвало протесте на Мајдану, које су подржале западне земље. Резултат је развој ситуације у југоисточној Украјини која је прерасла у рат, грађански, кажњенички рат, који је однио хиљаде живота", рекао је Иванов.

"Убиства на Мајдану, Криму, масакр у Одеси, срушени Боинг, гранатирање украјинских градова, па све до недавне, хуманитарне катастрофе - све су то карике истог ланца. А сада је постигнут договор о одлагању имплементације споразума с ЕУ", закључио је Иванов.

"Имам једно реторичко питање: За шта сте се ви борили? Све се завршило истом ситуацијом каква је била и крајем прошле године и почетком ове, али је изгубљено на хиљаде живота, људи су расељени и много су пропатили", нагласио је Иванов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана