Париз стао у одбрану осмогодишњака

Агенције
Париз стао у одбрану осмогодишњака

Париз - Француска министарка образовања Нажа Вало-Белкасем устала је данас у одбрану одлуке особља школе у Ници да позове полицију како би испитала осмогодишњег ученика који је изразио наклоност према терористима који су овог мјесеца извели нападе у Паризу.

"Кажем категорично: не само да су они (особље школе) поступили исправно, већ је њихов надзорни, педагошки и друштвени рад од велике користи и хвала им на томе", рекла је министарка Белкасем, а преноси АФП.

Она је реаговала на полемику коју је изазвала вијест да је полиција јуче подвргла испитивању осмогодишњег ученика и његовог оца.

Дјечак из Нице је одбио да у својој школи учествује у одавању поште минутом ћутања убијенима у просторијама листа "Шарли ебдо" и  наводно је, како је рекао његов наставник, изразио "солидарност " са нападачима рекавши да је "уз терористе". 

"У том контексту, директор школе је одлучио да полицији пријави случај", навео је званичник задужен за јавну безбједност тог региона Француске, Марсел Отије, истичући да против дечака није поднета тужба.

Он је додао да су дјечак и његов отац позвани у полицију како би се разјаснило како осмогодишње дијете може да има тако радикалне идеје.

"Очигледно је да  схвата шта је рекао", казао је Отије.

Дјечаков адвокат је рекао да је "шокиран" саслушањем у полицијској станици, а на Твитеру је објавио изводе са саслушања и навео да је дјечак, када су га у полицији упитали шта значи "тероризам", рекао да не зна.

Школа је пријавила дјечака социјалним радницима послије његовог коментара поводом напада у Паризу, а позвала је полицију тек након што је дјечаков отац дошао у школу и, наводно, запријетио особљу, напомиње француска агенција.

Отац, који је именован само као Мухамед К, бранио је данас свог сина пред телевизијским камерама испред полицијске станице, рекавши да му је жао због дјечаковог коментара.

Полиција тврди да је дјечак у школи износио и друге коментаре као што су "Француски народ треба побити" и "Новинари су заслужили оно што им се догодило", у контексту напада који су џихадисти извели на редакцију француског сатиричног листа "Шарли Ебдо" у Паризу 7. јануара.

Удружење против исламофобије у Француској (ЧИФ) саопштило је да су отац и син дубоко шокирани третманом у полицији и да то илуструје колективну хистерију која је обузела Француску након напада на сатирични часопис.

Многи су, такође, критиковали овај потез на друштвеним мрежама као доказ "хистерије" послије напада у Паризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана