Папа: Свештеници жуде за утицајем

Танјуг
Папа: Свештеници жуде за утицајем

Ватикан - Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања критиковао је данас бирократију Ватикана, наводећи да неки људи по сваку цијену жуде за утицајем.

 

Неки од њих живе двоструким животом и "пате од духовног алцхајмера" због кога су заборавили да би требало да буду Божји људи, изјавио је папа.

Божићну честитку кардиналима, бискупима и свештеницима папа Фрања није испунио само радосним празничним поздравима и добрим жељама.

Он је, прије свега, подсјетио на 15 грехова курије, за које се нада да ће бити "окајани и излијечени у новој години", преноси АП.

Папа је подсјетио на то како "терор оговарања може хладнокрвно убити репутацију наших колега и браће", и да "разне клике могу постати рак који прети хармонији тијела, убити га и сагорети у такозваном пријатељском пожару".

Поглавар Римокатоличке цркве нагласио је да неки у Ватикану "пате од патолошке жеље за утицајем" и да због тога теже ка моћи по било коју цијену, чак и ако то подразумијева клеветање и дискредитоване других у јавности.

Папа Фрања, који је први латиноамерички поглавар Римокатоличке цркве, прије него што је изабран за папу није радио у доминантно италијанској курији у Ватикану, замјерио је сарадницима због сплеткарења, каријеризма, бирократске моћи и оговаранија које утичу на Свету столицу.

Кардиналима папин говор није баш пријао, млаким аплаузом су испратили његово навођење 15 грехова курије, све заједно са библијским фуснотама и препорукама.

На крају говора, папа је затражио да се сви помоле "како би зарасле ране грехијова које сви носимо" и да би Црква и курија постале здравије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана