Папа: Сматрају да сам пошаст јер браним сиромашне

Танјуг
Папа: Сматрају да сам пошаст јер браним сиромашне

ВАТИКАН - Папа Фрањо изјавио је данас да схвата да неки људи, укључујући и неке кругове унутар католичке цркве, сматрају да је он „пошаст“ јер стаје у одбрану најсиромашнијих и најугроженијих и поручио да га то неће зауставити, јер је то у духу хришћанства.

-Размишајући о овим ситуацијама (изолација и неједнакост) и постављајући питања чиним од себе пошаст. Међутим, ја настављам да питам све у име Бога -  рекао је папа Фрањо, први папа из Латинске Америке, преноси Ројтерс.

Он је позвао фармацеутске компаније да обзнане патенте како би вакцине против ковида-19 биле доступније сиромашнима, напомињући да је у неким земљама само три до четири одсто становништва вакцинисано.

Папа (84) је путем видео везе говорио учесницима Свјетског самита популарних покрета који чине организације и друштвение покрети који скрећу пажњу на неједнакости на тржишту рада, у власништву над земљиштем, здравственој заштити и другим озбиљним друштвеним питањима у земљама у развоју.

Он је позвао индустрије попут рударске и дрвно-прерађивачке да „престану да уништавају шуме, мочваре и планине, да престану да загађу ријеке и мора и да трују храну и људе“.

Папа је рекао да би богате земље и финансијске институције требало да опросте дугове најсиромашнијих земљама, да би произвођачи и трговци оружјем требало би престану да доприносе тим „грозним геополитичким играма које се завршавају са милионима расељених људи и милионима смртно страдалих“.

-Технолошки гиганти би требало да зауставе говор мржње, лажне вијести, теорије завере и политичку манипулацију - рекао је он и позвао на увођење универзалног основног прихода, апелујући на све државе да размотре скраћивање радног дана како би се могао запослити већи број људи.

-Овај систем, са својом неумољивом логиком профита, измиче свакој људској контроли. Вријеме је да успоримо ту локомотиву која је ван контроле и јури према провалији. Још увијек није касно, има времена и ја због тога упорно истрајавам - поручио је папа Фрањо.

Он се осврнуо на критике које је добијао у прошлости, посебно од црквених конзервативаца из Америке, увијек када је упућивао сличне апеле.

-Жалосно је што се неки припадници цркве изнервирају када помињемо ове смјернице иако су оне у складу са традицијом (наше) цркве. Али папа не смије да престане да подсјећа на ово учење, чак и ако често нервира неке људе. Јер, није у питању папа, већ Јеванђеље - закључио је поглавар римокатоличке цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана