Папа позвао на изградњу мира у Јужном Судану

Срна
Папа позвао на изградњу мира у Јужном Судану

ЏУБА - Папа Фрањо завршио је данас мировну мисију у Јужном Судану позивом да људи буду имуни на “отров мржње” ради постизања мира и просперитета након вишегодишњег крвавог етничког конфликта.

Папа Фрањо је водио мису на отвореном на локацији маузолеја посвећеног хероју ослобођења Јужног Судана Џону Гарангу, који је погинуо у хеликоптерској несрећи 2005. године.

Папа се у свом обраћању пред око 70.000 људи бавио темама помирења и узајамног опраштања за недјела из прошлости. Окупљени су пјевали, а чули су се и звуци бубњева.

Поглавар Католичке цркве је у посљедњем обраћању пред полазак на аеродром захвалио народу Јужног Судана на топлом дочеку.

-Драга браћо и сестре, враћам се у Рим, али сте ми ви још ближи у срцу. Никад не губите наду. Искористите сваку прилику да изградите мир. Нека међу вама владају нада и мир. Наке нада и мир владају у Јужном Судану - рекао је папа.

Јужни Судан се одвојио од Судана 2011. године, али је двије године касније у новој држави избио грађански рат међу етничким групама.

У земљи је интерно расељено 2,5 милиона људи од укупне популације од 11,6 милиона. Још 2,3 милиона људи напустили су земљу као избјеглице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана