Папа: Постоје начини да се благослове истополне заједнице

Tanjug
Foto: Arhiva

ВАТИКАН - Одговарајући на питања пет конзервативних кардинала који су тражили да поглавар римокатоличке цркве афирмише црквено учење о хомосексуалности уочи великог састанка на којем LGBTQ+ католици бити на дневном реду, папа Фрања сугерисао је да би могли да постоје начини да се благослове истополне заједнице.

Ватикан је данас објавио писмо које је папа упутио кардиналима 11. јула након што је дан раније од њих добио пет питања о овој теми, преноси АП.

 У папином писму се сугерише да би се могућност за такве благослове могла проучити "ако се не мешају благослов и сакраментални брак".

Ватикан сматра да је брак нераскидива заједница између мушкарца и жене и као резултат тога, дуго се противи геј браковима.

Међутим, чак је и папа Фрања изразио подршку грађанским законима који проширују правне бенефиције за истополне супружнике, а католички свештеници у неким деловима Европе благосиљају истополне заједнице без критике из Ватикана.

Одговор папе кардиналима, међутим, означава преокрет од тренутног званичног става Ватикана.

У биљешци са објашњењем из 2021. године, Конгрегација за доктрину вјере је отворено рекла да црква не може да благослови геј синдикате јер "Бог не може благословити грех".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана